Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist francez: Eşecul negocierilor la Hanoi este o catastrofă politică pentru Donald Trump

donald_trump_si_kim_jong_un_la_hanoi_28_februarie_2019.jpg

Donald Trump si Kim Jong Un la Hanoï, 28 februarie 2019.
Donald Trump si Kim Jong Un la Hanoï, 28 februarie 2019.
Image source: 
Saul Loeb, AFP

La Hanoi, summitul Kim Jong Un - Donald Trump s-a încheiat fără niciun acord. Liderul de la Casa Albă a petrecut 20 de ore în Air Force One pentru a-l întâlni pe Kim Jong Un la Hanoi pentru ca la final să nu se înţeleagă pe nimic. De ceea ce s-a temut de la bun început nu a scăpat: şi-a pierdut timpul iar discuţiile nu au adus nimic concret.

Summitul de la Hanoi s-a încheiat fără ca măcar o declaraţie comună să fie prezentată la finalul întâlnirii.

Reamintim că în urmă cu câteva luni, cei doi lideri Donald Trump şi Kim Jong Un au semnat la Singapore o declaraţie, una foarte vagă însă:  liderul nord-coreean se angaja pur si simplu să lucreze pentru a găsi o soluţie pentru o denuclearizare completă a peninsulei coreene.

De această dată, la Hanoi, preşedintele american a explicat că omologul său a insistat pe ridicarea sancţiunilor internaţionale înainte de a dezafecta complexul nuclear de la Yongbyon.

Motiv pentru care Donald Trump a încheiat discuţiile spunând că “preferă să le facă bine decât să le facă rapid”. Ïnainte de a decola spre Vietnam, Donald Trump spunea că nu este presat să convingă Nordul să renunţe la arsenalul său nuclear atât timp cât acesta se abţine, aşa cum a făcut-o în ultimul an, să mai efectueze teste nucleare.   

Coreea de Nord ar putea deveni o putere economică, a repetat la Hanoi, preşedintele american, dacă va renunţa la arsenalul nuclear.

Antoine Bondaz, cercetător la Fundaţia franceză pentru Cercetare Strategică susţine că un non-acord este o veste proastă nu doar pentru Statele Unite ori pentru Coreea de Nord ci şi pentru cele două Corei: "Este o veste proastă pentru că procesul de reapropiere a celor două Corei dar şi cel de apropiere al Statelor Unite de Coreea de Nord sunt strâns legate între ele.  Ceea ce aştepta Coreea de Sud şi preşedintele său era ca un eventual acord să fi permis continuarea procesului de îmbunătăţire a relaţiilor între cele două Corei iar acum acest proces va fi extrem de complicat. Guvernul sud-coreean îşi punea speranţele într-o declaraţie care ar fi pus punct războiului coreean, încheiat în 1953 printr-un armistiţiu şi nu printr-un acord de pace şi asta pentru că la 1 martie este ziua naţională a Coreei de Sud şi aniversează 100 de ani de la mişcarea de eliberare. Preşedintele Moon Jae-in plănuia să facă un anunţ simbol pentru reconcilierea coreeană cel mai probabil vorbind despre o cooperare în plan economic dar el va trebui să îşi modifice în profunzime discursul căci pe termen scurt nu va fi nicio colaborare economică între cele două Corei."

Istoricul Corentin Sellin, specialist în Statele Unite este de părere că eşecul negocierilor reprezintă o catastrofă pentru preşedintele american Donald Trump. Ïn opinia expertului, liderul de la Casa Albă conta pe un succes la acest summit pentru a masca mărturia fostului său avocat care a probat, cu documente, în faţa Congresului, acuzații grave la adresa președintelui Statelor Unite: "S-a văzut foarte clar, chiar înaintea întâlnirii cu preşedintele Kim Jong Un că Donald Trump era obsedat de fostul său avocat Michael Cohen. Liderul de la Casa Albă scrisese câteva cuvinte pe reţeaua Twitter împotriva fostului său avocat. Eşecul negocierilor cu Coreea de Nord este o adevărată catastrofă politică pentru Donald Trump în condiţiile în care ochii întregii lumi se îndreaptă spre audierile lui Michael Cohen. Iar Donald Trump dorea să evite tocmai acest lucru : să acopere întregul zgomot media al audierilor, cu un eventual acord cu Coreea de Nord. Dar iată că nu a reuşit acest lucru şi se află pentru prima data în mandatul său într-o situaţie catastrofală din punct de vedere politic."

Contorul a fost dat la zero, consideră un alt specialist francez, în Coreea de Nord, Sébastien Falletti: "Este o întoarcere brutală la realitate. Un retur în real pentru preşedintele Donald Trump dar şi pentru Kim Jong Un. Adică, revenim exact în punctul de plecare al negocierilor pe dosarul privind denuclearizarea. Vedem că cele două părţi sunt pe poziţii complet diferite. Iar după un an de voinţă diplomátică din partea lui Trump a venit momentul să constate că nu există nicio baghetă magică. Acum, chestiunea este să aflăm dacă aceste discuţii, aceste schimburi diplomatice mai pot fi menţinute. Apoi, vine întrebarea dacă va exista un al treilea summit. Donald Trump spune că cele două părţi vor continua să vorbească dar am dori să auzim şi ce are de spus partea nord-coreeană. Cum percepe Kim Jong Un acest non-acord. Liderul de la Phenian a făcut cereri importante: dorea ridicarea sancţiunilor internaţionale şi nu a obţinut acest lucru. Si el se întoarce cu mâinile goale acasă unde, va trebui să se decidă dacă va continua pe calea diplomatică sau va reveni la política de tensiune."

Iar bursa de la Seul a reacţionat negativ: bursa a scăzut în timp ce acţiunile companiilor de apărare au crescut cu 25%.