Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Procurorul general vrea inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru corupţie

premierul_israelian_benjamin_netanyahu.jpg

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Image source: 
Jack Guez, AFP

Procurorul general israelian a anunţat declanşarea unei triple proceduri de inculpare a lui Benjamin Netanyahu. Partidul premierului, Likud, vorbeşte despre «o persecuţie politică». Procedura de inculpare ar putea dura însă luni de zile. Opoziţia a cerut deja demisia premierului.

Anunţul procurorului general intervine în plină campanie înaintea scrutinului legislativ din 9 aprilie la care premierul încercă să obţină un al cincilea mandat.

Înaltul magistrat a decis să ţină cont de recomandările făcute de poliţie, după o anchetă ce s-a desfăşurat timp de trei ani.

Formaţiunea premierului, Likud vorbeşte despre «o persecuţie politică» iar Israel se regăseşte într-o situaţie politică fără precedent, sub ameninţarea unui scurt-circuit instituţional.

În dosarul 1000, Benjamin Netanyahu este acuzat de fraudă şi abuz de încredere ca urmare a unor cadouri de care ar fi beneficiat familia sa din partea a doi miliardari – un australian şi un american, în schimbul unor favoruri importante.

Si tot pentru fraudă şi abuz de încredere este anchetat în alt dosar – 2000, de această dată însă este adus în scenă unul dintre cei mai influenţi oameni ai ţării, proprietarul unui cotidian local prin care Netanyahu dorea să obţină o imagine cât mai bună în presă.

În alt doar, în cel cu numărul 4000, Netanyahu este acuzat de corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Procurorul general a trebuit să ia decizia cea mai importantă din viaţa sa. În 2013, Netanyahu îl numea secretarul său de cabinet iar la începutul lui 2016 era desemnat procuror general, după ce mai ocupase acest post între 2004 şi 2011.

Timp de doi ani, Benjamin Netanyahu a repetat aceeaşi formulă: «nu va fi nimic pentru că nu s-a întâmplat nimic ».  

La finele lui ianuarie, avocaţii premierului s-au întâlnit cu procurorul general. Magistratul a fost acuzat că cedează “presiunii politice şi presei”.  Netanyahu susţine că toate acuzaţiile ce îi sunt aduse vor "cădea" după alegeri.

Pe 24 februarie, serviciile de control ale statului i-au interzis să primească 2 milioane de dolari ca ajutor pentru plata taxelor în justiţie, din partea unei rude americane precum şi din partea unui om de afaceri american care ar fi oferit şi el o sumă importantă.

Potrivit ediţiei israeliene a publicaţiei Forbes, averea lui Benjamin Netanyahu este estimată la 13,9 milioane de dolari.

Procedura de inculpare ar putea dura însă luni de zile. Opoziţia a cerut deja demisia premierului. El poate, legal, să rămână pe funcţie până la condamnarea sa definitivă. Acum, toate întârzierile existente în justiţie sunt în favoarea lui Benjamin Netanyahu.

Predecesorul său, Ehud Olmert, a demisionat chiar înainte de a fi declanşată procedura sa de inculpare, tot pentru fapte de corupţie, în septembrie 2008. A continuat să îşi exercite responsabilităţile până în momentul în care Benjamin Netanyahu a preluat postul, în martie 2009. Inculparea lui Ehud Olmert a avut loc în august 2009. Curtea Supremă l-a condamnat definitiv în septembrie 2016, adică şapte ani mai târziu. Ehud Olmert a făcut 16 luni de închisoare.