Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Al Qaeda: Statele Unite oferă 1 milion de dolari pentru găsirea lui Hamza Ben Laden

captura_de_ecran_a_unui_video_difuzat_de_cia_in_noiembrie_2017_in_care_poate_fi_vazut_hamza_ben_laden_in_centru.jpg

Captura de ecran a unui video difuzat de CIA în noiembrie 2017 în care poate fi vazut Hamza Ben Laden (în centru).
Captura de ecran a unui video difuzat de CIA în noiembrie 2017 în care poate fi vazut Hamza Ben Laden (în centru).
Sursa imaginii: 
AFP photo / Federation for defense of democracies' long war journal

Naţiunile Unite şi  Departamentul american de Stat au recunoscut joi rolul lui Hamza Ben Laden în cadrul mişcării jihadiste pe care o conduce, Al Qaeda, pe urmele tatălui său. Comitetul de sancţiuni al ONU i-a înghetat averea lui Hamza Ben Laden şi i-a emis o interdicţie de călătorie.

În august 2015, Hamza Ben Laden a fost desemnat, de şeful Al Qaeda - egipteanul Ayman al-Zawahiri, drept membru oficial al acestei grupări jihadiste şi este considerat ca cel mai probabil succesor, a explicat ONU justificând astfel decizia de a-i îngheţa averea.

În acelaşi timp, Statele Unite anunţă că oferă o recompensă de 1 milion de dolari pentru orice informaţie care ar permite localizarea lui Hamza Ben Laden. Responsabili americani îl văd ca un lider cheie în reţeaua teroristă creată de tatăl său. Hamza Ben Laden figura deja pe lista americană a teroriştilor internaţionali.

Înainte de 11 septembrie 2001, Hamza Ben Laden se afla alături de tatăl său în Afganistan unde învăţa să mânuiască armele. Într-un foto-montaj publicat pe internet pe 10 septembrie 2017 de propagandişti Al Qaeda, pentru a 16-ea aniversare a atentatelor din Statele Unite, figura lui Ossama Ben Laden apărea în făcările de la turnurile gemene, alături de fiul său, Hamza.

Această omniprezenţă, de câţiva ani, în propaganda reţelei teroriste i-a adus numele de «prinţul moştenitor al jihadului».

Într-un raport publicat de Centrul pentru Combaterea Terorismului, un fost agent special al FBI, specialist în Al Qaeda scria : “Hamza se pregăteşte pentru ocupa postul de líder al organizaţiei pe care tatăl său a fondat-o. Iar ca membru al dinastiei Ben Laden, va fi cel mai probabil primit favorabil de jihadiştii din reţea", mai scrie fostul agent FBI. Si adaugă: “În timp ce califatul organizaţiei Stat Islamic stă să se prăbuşească, Hamza este cel mai bine plasat pentru a reunifica mişcarea jihadistă globală”.

Potrivit specialiştilor în grupări islamice, tânărul Hamza, care va împlini în luna mai 30 de ani, se află la conducerea grupării Ansar al-Fourqan care atrage în Siria combatanţii cei mai îndoctrinaţi ai Al Qaeda şi care îi recuperează şi pe cei din organizaţia Stat Islamic.

Dar asta nu înseamnă că Hamza s-ar afla în Siria. S-ar putea afla în Iran, acolo unde a petrecut de altfel o parte importantă din copilăria sa, ori, în Afganistan.

“În timp ce gruparea Stat Islamic se scufundă”, estimează fostul agent FBI, “numeroşi partizani vor căuta o nouă emblemă sub care să lupte iar numeroşi factori arată că Hamza ar putea fi un şef redutabil”.