Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OMS: Deficienţe de auz la tineri pentru că ascultă muzică la un volum prea ridicat

noi_norme_oms_pentru_a_preveni_deficientele_de_auz_la_11_miliarde_de_tineri.jpg

Noi norme OMS pentru a preveni deficientele de auz la 1,1 miliarde de tineri
Noi norme OMS pentru a preveni deficientele de auz la 1,1 miliarde de tineri
Image source: 
who.int

Tot mai mulţi tineri din întreaga lume suferă de deficienţe de auz din cauza nivelului prea ridicat al muzicii pe care o ascultă în căştile telefoanelor mobile. 50% din tinerii de sub 35 de ani riscă să îşi piardă auzul din cauza volumului prea ridicat din căşti. Organizaţia Mondială a Sănătăţii se îngrijorează că ar putea izbucni o epidemie de pierdere de auz, în anii ce vor urma.

Mai bine de 5% din populaţia mondială, adică 466 de milioane de persoane, suferă de deficienţe de auz. 34 de milioane sunt copiii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2050, o persoană din zece va avea o problemă serioasă de auz ori va fi surdă.

Iar 50% din tinerii cu vârste între 12 şi 35 de ani, adică 1,1 miliarde de tineri, riscă să sufere de o deficienţă de auz pentru că ascultă muzică ore în şir ori la un volum prea ridicat.

Expertul în epidemiologie Etienne Krug, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii: "Organizaţia Mondială a Sănătăţii se îngrijorează de numărul tot mai mare al persoanelor ce îşi pierd auzul şi în special observăm că tinerii sunt expuşi unui nivel excesiv al sunetelor. Există riscul să ne confruntăm, în următorii ani, cu o epidemie de pierdere de auz şi chiar de surditate. Muzica trebuie ascultată la un volum rezonabil, trebuie să mai luăm şi câte o pauză şi să nu mai stăm non-stop pe smartphone. Când mergem la un concert ori într-un pub ar trebui să ne protejăm urechile pentru a ne putea bucura mereu de auz şi nu doar cât suntem tineri."

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor au publicat noi norme internaţionale pentru fabricarea şi utilizarea acestor aparate audio, spre exemplu a telefoanelor mobile, pentru a proteja tinerii utilizatori în timp ce ascultă muzică în căşti.

« Nu mai putem sta cu mâinile în sân în timp ce atât de mulţi tineri îşi deteriorează auzul ascultând muzică. Ei trebuie să înţeleagă că odată ce şi-au pierdut acest simţ, el nu va mai putea reveni», explică directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

O aplicaţie de pe telefonul mobil va fi cea care va putea reduce automat volumul la care ascultăm muzică ori orice alte producţii audio. Si tot pe telefoanele mobile va exista o funcţie de « toleranţă sonoră » - care poate urmări nivelul şi durata de expunere a utilizatorului la un produs audio.