Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa - Taxă unică pentru companiile de internet: 3% din cifra de afaceri

ministrul_francez_al_economiei_bruno_le_maire.jpg

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.
Sursa imaginii: 
Naina Helen Jama/TT News Agency/via REUTERS

Giganţii internetului prezenţi în Franţa vor fi taxaţi cu 3% din cifra de afaceri, anunţă ministrul Economiei, Bruno Le Maire. Responsabilul va prezenta miercuri un proiect de lege în Consiliul de Miniştri, înainte de a fi aprobat în Parlament. Taxa se va aplica retroactiv, de la 1 ianuarie 2019 şi ar urma să aducă bugetului francez 500 de milioane de euro anual, după cum a explicat ministrul într-um interviu acordat pentru Le Parisien.

Taxa franceză se va aplica giganţilor din domeniul internetului ce au o cifră de afaceri globală de 750 de milioane de euro iar în Franţa de minimum 25 de milioane de euro.

Sunt vizate încasările obţinute din publicitate, din revânzarea de date şi din comisioanele pe care le obţin aceste platforme de internet.

Aproximativ 30 de filiale vor fi taxate. În mare parte sunt companii americane dar sunt şi din China, Germania, Spania ori Marea Britanie.

Taxarea acestor companii şi în special a giganţilor americani din sector – Google, Apple, Facebook, Amazon, este, potrivit responsabilului francez, o chestiune de justiţie fiscală în condiţiile în care ele plătesc un impozit mult mai mic comparativ cu societăţile similare europene. Vor fi taxate şi Uber, Airbnb, Booking şi altele. Nicio persoană privată şi niciun utilizator particular de servicii de internet nu va fi afectat de această taxă.

Ministrul  Bruno Le Maire spune că din momentul în care se va găsi un acord la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, noile reguli fiscale internaţionale vor lua locul taxei franceze.