Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite şi Coreea de Sud vor înceta exerciţiile militare comune

presedintele_american_donald_trump_si_omologul_sud-coreean_moon_jae-in_casa_alba_2017.jpg

Presedintele american Donald Trump si omologul sud-coreean Moon Jae-in, Casa Alba, 2017.
Presedintele american Donald Trump si omologul sud-coreean Moon Jae-in, Casa Alba, 2017.
Sursa imaginii: 
Reuters/路透社

Exerciţiile comune au loc anual şi irită dintotdeauna Phenianul. Scopul este de a fi susţinute eforturile diplomatice pe dosarul nuclear nord-coreean. O decizie ce intervine la câteva zile de la al doilea summit dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, o întâlnire încheiată fără niciun acord.

Mai bine de 30.000 de militari americani sunt desfăşuraţi în Coreea de Sud. Manevrele de amploare pe care le conduc împreună cu forţele sud-coreene au deranjat mereu Nordul. Phenian vede aceste exerciţii ca o pregătire pentru o eventuală invazie.

Joi, în timpul conferinţei de presă de la Hanoi, preşedintele Donald Trump a exclus posibilitatea retragerii forţelor americane din Sud şi s-a ferit să ofere cifre exacte privitoare la costul acestor operaţiuni militare comune.

În schimb, după o conversaţie telefonică, miniştrii Apărării din Coreea de Sud şi Statele Unite au decis să oprească aceste manevre militare comune.

Primăvara se derulau cele mai importante manevre comune şi se derulau în Sud. Ïn trecut, 200.000 de soldaţi sud-coreeni şi 30.000 de militari americani participau la exerciţii.    

Până la oprirea totală,  Washington şi Seul au anunţat duminică, într-un comunicat comun, că vor derula exerciţii militare «modificate» timp de 9 zile, până pe 12 martie, fără a preciza însă numărul de soldaţi implicaţi.

Experţii spun că forţele sud-coreene sunt net superioare nordului iar în situaţia actuală, în care Phenianul se află în continuare sub sancţiuni internaţionale, este puţin probabil ca Nordul să ia vreo decizie în privinţa armelor sale nucleare, în viitorul apropiat.

Statele Unite şi Coreea de Sud au redus ori chiar renunţat la câteva exerciţii militare comune încă de la summitul din Singapore iar avioane americane nu mai survolează Coreea de Sud.

Profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea de Studii nord-coreene de la Seul este de părere că «în stadiul actual, a nu diminua ori a nu suspenda manevrele militare ar însemna că niciuna din ţările implicate nu este serioasă în dorinţa de a ajunge la un acord privind denuclearizarea Coreei de Nord».