Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron dă startul campaniei pentru europarlamentare

macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron pe peronul palatului Elysée, 25 februarie 2019
Presedintele francez Emmanuel Macron pe peronul palatului Elysée, 25 februarie 2019
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a decis să se implice direct în campania electorală pentru alegerile europene de la sfârşitul lunii mai. Liderul de la Paris publică marţi un text, „o iniţiativă” spune palatul Elysée, într-o serie de ziare din toate cele 28 de state membre ale UE. Cu nici o lună înaintea Brexit-ului şi cu trei luni înaintea unui scrutin european care se anunţă foarte delicat, tribuna preşedintelui francez se vrea cel mai important text al lui Macron despre Europa după discursul rostit în septembrie 2017 la Sorbona pe aceeaşi temă.

Tribuna preşedintelui francez, publicată inclusiv în Marea Britanie, se vrea „un semnal de alarmă pentru o Europă în pericol” spune anturajul lui Emmanuel Macron. Cu toate că preşedintele Franţei nu are vocaţia să intre în campanie, ţinând cont de poziţiile sale déjà exprimate pe chestiunile europene, ceea ce este publicat acum ilustrează ceea ce va dori să facă partidul lui Macron, LREM, pentru Europa.

Mesajul actual al preşedintelui francez se adresează deci tuturor europenilor. „In momentul în care Brexit-ul se concretizează, preşedintele vrea să arate că respingerea Europei nu este un proiect şi că, dimpotrivă, este posibil să se reia controlul Europei” precizează palatul Elysée.

Intr-o primă etapă, Macron spera să facă o campanie doar opunându-se celor pe care-i consideră „inamici ai Europei” – e vorba, în principal, de maghiarul Viktor Orban şi de italianul Matteo Salvini. Cu timpul însă, liderul francez a înţeles că a-şi afişa doar convingerile pro-europene nu va fi suficient pentru a câştiga în luna mai. Pentru a convinge, preşedintele francez a decis să scoată în faţă, să promoveze tema suveranităţii regăsite a Europei. Macron vrea să arate că ne putem relua în mână destinul, redând un sens Europei.

Pentru moment, noua strategie prezidenţială pare că dă roade. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul LREM este dat în frunte aintenţiilor de vot, în faţa extremiştilor de dreapta ai lui Marine Le Pen şi a conservatorilor din partidul Republican.

O Europă suverană, unită şi democratică

Textul preşedintelui Macron, tradus în cele 24 de limbi ale UE şi publicat toate cele 28 de state membre, nu este decât al treilea etaj al rachetei europene trase de liderul de la Paris. Prima salvă a avut loc duminică seara când Emmanuel Macron a acordat un lung interviu televiziunii publice italiene RAI1 în cursul căruia a estimat că „această campanie pentru europene nu trebuie să marcheze revenirea la naţionalism”. Etajul doi a fost ilustrat de textul preşedintelui publicat încă de luni seara pe siturile internet ale presei regionale franceze, text preluat apoi marţi, integral, de diverse cotidiane europene. In fine, marţi după-amiază Emmanuel Macron va susţine un discurs în încheierea sesiunii inaugurale a Colegiului serviciilor de informaţii din Europa, instanţă dorită şi evocată de preşedintele francez în discursul său de la Sorbona din septembrie 2017 pentru o Europă suverană, unită şi democratică.

Pentru mai toţi analiştii, aceaste iniţiative prezidenţiale nu pot fi decât startul campaniei pentru europarlamentarele de la sfâşitul lunii mai. Totodată, dacă pe plan european, scrutinul de peste trei luni va fi decisiv pentru Europa, rezultatul lui, pe plan intern, francez, va fi şi el crucial pentru Macron, notează Le Monde. „Dacă va ieşi învingător, preşedintele îşi va restaura puţin legitimitatea pe care i-o repun în cauză de luni de zile vestele galbene. Dacă va eşua, capacitatea sa de a reforma va fi şi mai ştirbită în faţa unor opozanţi revigoraţi”.

 
Emmanuel Macron dă startul campaniei pentru europarlamentare