Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Cartea neagră” a terorismului în Europa

terorism.jpg

Omagiu adus celor ucisi în barul Le Carillon în atacurile jihadiste din 13 noiembrie 2015
Omagiu adus celor ucisi în barul Le Carillon în atacurile jihadiste din 13 noiembrie 2015
Sursa imaginii: 
AFP/ERIC FEFERBERG

O „carte neagră” face bilanţul a două decenii de terorism în Europa. Studiul, realizat la iniţiativa unei eurodeputate franceze, este publicat în exclusivitate de ziarul Le Parisien. Perioada acoperită este cea dintre anii 2000 şi 2018, cei marcaţi de atacurile jihadiste.

Eurodeputata liberală Maite Pagazaurtundua, la originea acestui „impresionant şi salutar studiu” cum îl descrie Le Parisien, şi-a pierdut un frate, asasinat de separatiştii basci din mişcarea ETA.

Sunt recenzate toate persoanele ucise în atentate comise pe solul Uniunii europene timp de aproape două decenii, mai exact între anii 2000 şi 2018. Se face de asemenea inventarul europenilor asasinaţi în afara frontierelor europene în aceeaşi perioadă. Intregul este publicat într-o „carte albă şi neagră a terorismului”, un soi de omagiu celor dispăruţi ce aveau vârstele cuprinse între 1 şi 90 de ani.

Numele, vârstă, locul atacului, metoda utilizată: totul este consemnat pe baza informaţiilor furnizate de diversele guverne dar şi de asociaţiile victimelor. Sunt schiţaţi astfel anii marcaţi de violenţele jihadiştilor şi de atentatele în masă. Intre anii 2000 şi 2018 au fost ucişi 753 de oameni – europeni şi extracomunitari - în Uniunea europeană. Bilanţul se ridică la 1.115 morţi dacă îi luăm în calcul şi pe europenii morţi în afara graniţelor UE dar această cifră îi consemnează şi pe militari, în particular cei ucişi în atacurile din Afganistan.

Între 2000 şi 2018, organizaţiile jihadiste au fost responsabile în proporţie de 91% din decesele înregistrate. Oameni care în 20% din cazuri au murit în atacuri sinucigaşe.

Franţa este a doua cea mai îndoliată ţară pe teritoriul ei, după Spania. Două ţări marcate de atentate de mare amploare: cel de la Madrid din 11 martie 2004 şi cele din 13 noiembrie 2015 de la Paris şi Saint-Denis.

Studiul notează că dacă în 2018 numărul de morţi a scăzut, terorismul islamist rămâne omniprezent – a dovedit-o recentul atentat din decembrie de la Strasbourg.

 
„Cartea neagră” a terorismului în Europa