Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carlos Ghosn va ieşi din închisoare

ghosn.jpg

Carlos Ghosn ar putea iesi miercuri din puscària în care a fost încarcerat acum mai bine de 100 de zile
Carlos Ghosn ar putea iesi miercuri din puscària în care a fost încarcerat acum mai bine de 100 de zile
Sursa imaginii: 
Eric Piermont/AFP

După mai bine de 100 de zile de detenţie pe motive de malversaţii financiare, Carlos Ghosn, fostul om forte al constructorului de automobile Renault-Nissan-Mitsubishi, va ieşi din închisoare, probabil miercuri. Eliberarea sa, contra unei cauţiuni de un miliard de yeni (circa 8 milioane de euro), a fost decisă de tribunalul din Tokyo. Recursul depus deîndată de procurorul din Tokyo a fost respins de justiţia niponă.

Eliberarea lui Carlos Ghosn este o adevărată surpriză. Până acum, precedentele sale două cereri de eliberare sub cauţiune fuseseră respinse in extremis.

Decizia de acum a tribunalului din Tokyo a fost anunţată a doua zi după conferinţa de presă a noului avocat al ex-patronului de la Renault-Nissan-Mitsubishi, un renumit avocat din Japonia, cunoscut pentru succesele sale numeroase în afaceri mediatizate. Hotărârea tribunalului fusese deîndată contestată de parchet care a depus un recurs. Contestaţia a fost însă respinsă de justiţie, lucru care-i va permite lui Carlos Ghosn să iasă de după gratii, cel mai probabil miercuri, după ce avocaţii săi vor depune cauţiunea de un miliard de yeni, echivalentul a circa 8 milioane de euro.

Condiţiile eliberării de după gratii a lui Carlos Ghosn sunt extrem de severe şi presărate cu numeroase interdicţii. Fostul mare patron nu va putea de exemplu părăsi Japonia până la debutul procesului său, prevăzut în vară. De asemenea, domiciliul său va fi securizat şi plasat sub supraveghere video. Deplasările lui Ghosn prin capitala niponă vor fi şi ele restrânse iar comunicaţiile foarte limitate. In fine, Ghosn nu va avea voie să intre în contact cu foştii săi colaboratori.

Odată ieşit din închisoarea în care a stat mai bine de 100 de zile în condiţii drastice, Carlos Ghosn va da probabil o conferinţă de presă, cel puţin aşa a dat de înţeles noul său avocat. De asemenea, fostul mare patron se va putea vedea mai des cu apărătorii săi pentru a-şi pregăti cât mai bine procesul. Dacă este găsit vinovat, Ghosn riscă până la 10 ani închisoare.

La Paris, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a refuzat să comenteze decizia justiţiei nipone. Pentru locatarul de la Bercy, «ce este important este ca firma Renault să fie sănătoasă iar alianţa cu Nissan şi Mitsubishi să fie consolidată». De partea sa, ministrul franecz al justiţiei a repetat că «important este ca Ghosn să beneficieze de un proces echitabil».

Reamintim că justiţia niponă îl acuză pe Carlos Ghosn că şi-ar fi subevaluat veniturile declarate fiscului între anii 2008 şi 2018. De asemenea, el este bănuit de abuz de încredere. Intr-un prim comunicat emis marţi, Carlos Ghosn se declară «nevinovat şi gata să se apere cu vigoare într-un proces echitabil contra unor acuzaţii fără fundament».

 
Carlos Ghosn va iesi din închisoare