Dreapta europeană lansează procedura de excludere a lui Viktor Orban

orban.jpg

Premierul maghiar Viktor Orban în fata parlamentului de la Budapesta, 10 februarie 2019
Premierul maghiar Viktor Orban în fata parlamentului de la Budapesta, 10 februarie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Bernadett Szabo

Partidul popular european (PPE), conservator, principalul grup politic din Parlamentul european, a lansat procedura de excludere a lui Viktor Orban şi a partidului acestuia, Fidesz. Chestiunea excluderii acestora va fi dezbătută pe 20 martie.

12 partide membre PPE din 9 ţări europene au cerut excluderea sau suspendarea Fidesz. „Decizia finală aparţine tuturor membrilor PPE” a explicat preşedintele grupului, francezul Joseph Daul. In ziua dezbaterii, 20 martie, „Fidesz va avea posibilitatea să se exprime şi să se apere” a mai spus Daul.

Iniţiativa de excludere a partidului premierului populist maghiar vine după ce luna trecută, Viktor Orban a lansat o nouă campanie contra miliardarului George Soros dar şi împotriva lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei europene şi membru al aceleaşi familii politice. A fost probabil picătura care a umplut paharul PPE.

In noua campanie publicitară, fotografiile lui Soros şi Juncker sunt alăturate şi însoţite de următorul text: „Vor să instaureze cote de reinstalare obligatorie a migranţilor, vor să slăbească drepturile statelor membre de a-şi apăra frontierele şi vor să uşureze imigraţia instaurând o viză pentru migranţi”. „O campanie cu iz complotist care a suscitat reacţii indignate până şi în rândurile germanilor din CDU, nucleul dur al PPE” notează Le Monde. Cancelara Angela Merkel, de obicei măsurată, s-a simţit obligată şi ea să sară în apărarea lui Jean-Claude Juncker.

Analiştii notează faptul că aceasta din urmă declarase, din nou, acum câteva luni într-un interviu că „Viktor Orban nu-şi mai are locul în PPE””.

Grupul PPE, cel mai important la ora actuală în Parlamentul european, numără peste 50 de partide din cele 28 de state ale UE. In Franţa, partidul Republican face parte din PPE dar nu are o poziţie unanimă în privinţa strategiei ce trebuie adoptată faţă de liderul de la Budapesta. Probabila diminuare a numărului de aleşi după alegerile din luna mai îi face pe unii dintre membri grupului să fie reticenţi în a exclude partidul maghiar.

 
Dreapta europeană lansează procedura de excludere a lui Viktor Orban