Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vatican: arhivele secrete legate de papa Pius XII vor fi deschise peste un an

0303_pie_12.jpg

Papa Pius XII personaj în filmul "Shades of Truth", realizat de Liana Marabini care reabilitează  figura pontifului
Papa Pius XII personaj în filmul "Shades of Truth", realizat de Liana Marabini care reabilitează figura pontifului
Image source: 
STAFF/INP, AFP

Papa Francisc anunţă deschiderea, peste a un an, a arhivelor legate de pontificatul lui Pius al XII-lea. Acţiunile acestui papă, care s-a aflat în fruntea Vaticanului între 1939 şi 1958, au suscitat polemici şi controverse. Lui i s-a reproşat şi faptul că nu a luat atitudine fermă împotriva exterminării evreilor de către nazişti.

"Bisericii catolice nu îi este frică de istorie", a declarat papa Francisc anunţînd că începînd cu data de 2 martie 2020 istoricii vor putea avea acces la documentele legate de pontificatul lui Pius al XII-lea. Încă puţin deci şi vom afla poate adevărul legat relaţiile pe care le-a avut Vaticanul, într-o epocă dramatică şi tulbure, cu al treilea Reich.

Unii istorici spun că papa Pius al XII-lea, pe numele său adevărat Eugenio Pacelli, a salvat zeci de mii de evrei italieni, pe care i-a ascuns în numeroase abaţii. Atitudinea sa faţă de Hitler a fost însă mai degrabă prudentă, dacă nu chiar conciliantă, spun alţi istorici. Există şi această opinie, că papa Pius ar fi ezitat să condamne cu fermitate masacrarea evreilor pentru a nu-i pune în pericol pe catolicii din Europa ocupată de nazişti. Agenţia France Presse enumeră, într-o depeşă, toate aceste afirmaţii, supoziţii şi semne de întrebare.

Istoricii vor avea în orice caz o materie abundentă. Milioane de documentele referitoare la acest pontificat au fost clasate în ultimii 13 ani. Și dacă se va dovedi că Pius al XII-lea a fost totuşi un papă care a încercat să facă tot posibilul pentru a salva vieţile evreilor poate că se va deschide şi drumul spre beatificarea sa. O primă încercare în acest sens, în 2009, a suscitat controverse şi proteste în Israel precum şi din partea multor instituţii evreieşti.

Pînă acum imaginea acestui papă nu a avut valenţe pozitive, ceea ce s-a văzut şi într-o piesă a dramaturgului german Rolf Hochhuth, transpusă pe marele ecran de regizorul grec Costa Gavras în 2002, cu titul "Amen".