
Special Paris
Vatican: arhivele secrete legate de papa Pius XII vor fi deschise peste un an
0303_pie_12.jpg

"Bisericii catolice nu îi este frică de istorie", a declarat papa Francisc anunţînd că începînd cu data de 2 martie 2020 istoricii vor putea avea acces la documentele legate de pontificatul lui Pius al XII-lea. Încă puţin deci şi vom afla poate adevărul legat relaţiile pe care le-a avut Vaticanul, într-o epocă dramatică şi tulbure, cu al treilea Reich.
Unii istorici spun că papa Pius al XII-lea, pe numele său adevărat Eugenio Pacelli, a salvat zeci de mii de evrei italieni, pe care i-a ascuns în numeroase abaţii. Atitudinea sa faţă de Hitler a fost însă mai degrabă prudentă, dacă nu chiar conciliantă, spun alţi istorici. Există şi această opinie, că papa Pius ar fi ezitat să condamne cu fermitate masacrarea evreilor pentru a nu-i pune în pericol pe catolicii din Europa ocupată de nazişti. Agenţia France Presse enumeră, într-o depeşă, toate aceste afirmaţii, supoziţii şi semne de întrebare.
Istoricii vor avea în orice caz o materie abundentă. Milioane de documentele referitoare la acest pontificat au fost clasate în ultimii 13 ani. Și dacă se va dovedi că Pius al XII-lea a fost totuşi un papă care a încercat să facă tot posibilul pentru a salva vieţile evreilor poate că se va deschide şi drumul spre beatificarea sa. O primă încercare în acest sens, în 2009, a suscitat controverse şi proteste în Israel precum şi din partea multor instituţii evreieşti.
Pînă acum imaginea acestui papă nu a avut valenţe pozitive, ceea ce s-a văzut şi într-o piesă a dramaturgului german Rolf Hochhuth, transpusă pe marele ecran de regizorul grec Costa Gavras în 2002, cu titul "Amen".