Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofensivă fiscală franceză împotriva giganţilor internetului

000_sx0i0.jpg

Sursa imaginii: 
Damien MEYER / AFP

În Franţa este examinat un proiect de lege care ar trebui să intereseze toată Europa şi toată lumea: este vorba de impozitarea justă a giganţilor Internetului. Marile grupuri cunoscute sub numele de GAFA (Google, Apple, Facebook şi Amazon) beneficiază în Europa de un nivel de impozitare de numai 9 la sută, faţă de 23 la sută pentru intreprinderile europene.

Sigur că în prezent nici o ţară de pe planetă nu se poate lipsi de serviciile pe care le propun cele patru multinaţionale. Ceea ce nu înseamnă că ele nu pot fi obligate să plătească un impozit just în ţările în care obţin enorme beneficii. Cotidianul Le Figaro salută "ofensiva fiscală" a Franţei împotriva acestui monolit GAFA şi îl citează pe ministrul economiei, Bruno Le Maire, cu următoarea declaraţie: "Este imperativ să taxăm Gafa pentru a avea un sistem fiscal eficient şi pentru a ne finanţa serviciile publice, şcolile, creşele şi spitalele." Tot Bruno Le Maire şi-a exprimat speranţa că noua legislaţie franceză va deschide calea şi pentru alţii, şi că în viitor se va institui o taxare internaţională pentru acest multinaţionale.

In cazul în care proiectul de lege va fi aprobat, în jur de 400 de milioane de euro suplimentari vor intra în visteria statului începînd cu anul acesta.

Agenţia France Presse arată într-o depeşă că nu numai Franţa ci şi alte ţări sunt pe cale să se doteze cu o astfel de fiscalitate, iar unele au şi făcut-o, de exemplu India şi Australia, iar în Europa – Marea Britanie, Austria, Spania şi Italia. Din păcate Europa nu a reuşit să se doteze cu un sistem unitar de taxare la acest capitol. Comisarul pentru afacerile europene, Pierre Moscovici îşi exprimă însă speranţa că exemplul francez va fi benefic. Sunt necesare presiuni politice pentru găsirea unei soluţii fiscale europene într-un timp cît mai scurt, mai spune Pierre Moscovici.

Pe plan internaţional există un fel de mişcare în favoarea justiţiei fiscale. In ianuarie anul acesta 127 de state şi de terirorii au ajuns la o concluzie comună, şi anume că trebuie să-şi revadă regulile fiscale în contextul expansiunii giganţilor numerici. Săptămîna trecută, responsabilul cu trezoreria americană, Steven Mnuchin, aflat într-o vizită în Franţa, a declarat că ţara sa sprijină eforturile Parisului în contextul "cruciadei sale fiscale". Statele Unite sunt deci favorabile instituirii unei "taxe digitale la scară internaţională" şi a unui impozit minim pe societăţi în general. 

Să precizăm însă că taxarea interprinderilor numerice nu este o treabă uşoară. Purtătorul de cuvînt al Partidului Comunist Francez, Ian Brossat, care se exprimă în cotidianul Libération, consideră că ministrul economiei îi atacă pe "mastodonţii" industriei numerice avînd ca armă doar un simplu pistol cu apă.

Mulţi specialişti explică în prezent că taxarea unor intreprinderi care produc bunuri imateriale nu este simplă. Impozitul pe societăţi este bazat pe principiul teritorialităţii, al prezenţei fizice a unei intreprinderi pe un teritoriu. Cum să evaluezi deci beneficiile unei intreprinderi care îşi oferă servicii din alt colţ al lumii? Internetul a revoluţionat într-un fel economia mondială şi contribuie la crearea unei lumi noi, care în viitor va fi nomadă.

Taxarea acestor multinaţionale ar mai trebui să fie coroborată cu lupta împotriva paradisurilor fiscale, pentru că în mod sistematic marile grupuri îşi stabilesc sediile în ţările care le oferă cele mai multe avantaje. Pentru a reuşi, iniţiativele precum cea lansată de Franţa mai au nevoie şi de o solidaritate mondială în favoarea unei fiscalităţi juste.