Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Huawei contraatacă şi depune plângere contra SUA

huawei.jpg

Presedintele Huawei, Guo Ping, la conferinta de presà de la Shenzen, 7 martie 2019
Presedintele Huawei, Guo Ping, la conferinta de presà de la Shenzen, 7 martie 2019
Image source: 
AFP/Wang Zhao

Huawei, gigantul chinez al telecomunicaţiilor şi telefoniei mobile, a decis să contraatace. Firma din Shenzhen a anunţat că a depus plângere contra guvernului american. Huawei speră astfel să obţină interdicţia impusă agenţiilor federale americane de a se echipa cu produsele societăţii chinezeşti.

Bănuit de spionaj, gigantul chinez al telefoniei mobile a decis să contraatace. Nu mai puţin de 6 înalţi responsabili de la Huawei - "toţi îmbrăcaţi în costume negre" ne precizează corespondentul RFI în China care a fost la faţa locului - au venit la conferinţa de presă organizată la sediul firmei din Shenzhen.

Guo Ping, preşedintele grupului de echipamente de telecomunicaţii şi telefonie mobilă, a precizat că "este obligat să angajeze această acţiune în justiţie ca o ultimă soluţie. Interdicţia impusă agenţiilor federale americane şi administraţiei de la Washington de a se echipa cu produsele noastre ne împiedică să beneficiem de aceleaşi condiţii pe piaţa americană. Nu doar interesele grupului nostru sunt astfel afectate dar şi cele ale consumatorilor americani" a estimat patronul de la Huawei. El a mai afirmat că "serverele firmei au fost piratate iar o serie de emailuri şi coduri-sursă ne-au fost furate" de americani.

Principalul argument al firmei este că atacurile guvernului de la Washington sunt anticonstituţionale şi nu respectă separarea puterilor în stat. Apoi, Huawei mai spune că presiunile făcute de americani asupra aliaţilor săi pentru a nu se echipa cu produsele chinezeşti în numele "securităţii naţionale" nu se sprijină pe niciun argument serios.

Interviu al fondatorului firmei, fost inginer al armatei

Reamintim că în războiul comercial dar şi mediatic care opune SUA şi China, americanii bănuie firma de telecomunicaţii că este în fapt teleghidată, controlată, de guvernul comunist de la Beijing. Huawei este bănuit, acuzat, de administraţia Trump că introduce în aparatele sale potenţiale instrumente de spionaj. Pentru moment însă, doar Australia a luat oficial poziţie în acest spinos dosar, interzicând firmei să ia parte la dezvoltarea viitorului standard pentru telefonia mobilă, denumit 5G. Standard în care Huawei este lider mondial. In Franţa, unde firma Huawei este prezentă déjà de 17 ani, un proiect de lege care vizează controale mai severe ale echipamentelor de telecomunicaţii, va fi discutat de parlament în aprilie.

In ultimele săptămâni, mai ales după arestarea în Canada şi punerea sub acuzare în SUA a directoarei financiare de la Huawei, firma chinezească a lansat la nivel planetar o intensă campanie de comunicare pentru a-şi apăra reputaţia. Inclusiv fondatorul firmei, un fost inginer al armatei, ieşit între timp la pensie, a revenit pe avanscenă acordând mai multe interviuri presei străine, lucru rarisim pentru un tip până acum foarte discret.

 
Huawei contraatacă şi depune plângere contra SUA