Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de nord reconstruieşte o instalaţie balistică?

coreea_de_nord.jpg

Imagini satelit cu situl de la Sohae (Coreea de nord) în 2 martie 2019
Imagini satelit cu situl de la Sohae (Coreea de nord) în 2 martie 2019
Image source: 
CSIS/Beyond Parallel/DigitalGlobe 2019 via REUTERS

Imagini satelit arată semne de activitate pe sit-ul nord-coreean de la Sohae. Experţii nu sunt capabili pentru moment să spună dacă e vorba de reinstalaera unor lansatoare de rachete balistice sau doar de instalaţii pentru a lansa sateliţi civili. Cert este însă că această reluare a activităţii la Sohae survine la doar câteva zile după eşecul summit-ului dintre Donald Trump şi Kim Jong-un.

Autorităţile americane au refuzat pentru moment să comenteze imaginile care arată o reluare a activităţii pe sit-ul de la Sohae. Sit-ul era în adormire din luna august anul trecut. Instalaţia care se vede pe imagini poate servi atât sateliţilor cât şi rachetelor balistice.

Donald Trump a declarat de partea sa că ar fi „foarte, foarte decepţionat” dacă se va adeveri că Coreea de nord şi-a reluat construirea unui sit destinat lansării de rachete.

Experţi şi diplomaţi spun însă că atâta vreme cât cele două părţi, Coreea de nord şi SUA, nu au ajuns la un acord la Hanoi, Phenianul nu se simte obligat să respecte vreun angajament. In plus, Coreea de nord nu a lansat în trecut vreo rachetă balistică de la Sohae ci doar rachete spaţiale cu sateliţi civili la bord.

Reamintim că săptămâna trecută în urma celui de-al doilea summit Trump-Jong-un, cei doi preşedinţi s-au despărţit fără să ajungă la vreu compromis privind denuclearizarea Coreeii de nord.

Miza activităţilor pe sit-ul de la Sohae este enormă pentru şeful Casei albe. Pentru Donald Trump, absenţa testelor balistice este avansată ca principal succes al diplomaţiei sale în faţa liderului nord-coreean. „Nu sunt grăbit cu denuclearizarea câtă vreme nu există teste” avea dealtfel să declare la Hanoi şeful administraţiei americane. O linie roşie pe care Kim Jong-un ar putea fi tentat s-o încalce ca să obţină concesii în ridicarea sancţiunilor economice impuse ţării sale.