Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Greve, manifestaţii şi apeluri pentru egalitate salarială de 8 martie, Ziua internaţională a Femeii

femmes.jpg

Manifestatii, la Paris, contra inegalitàtilor salariale între bàrbati si femei, 7 noiembrie 2016
Manifestatii, la Paris, contra inegalitàtilor salariale între bàrbati si femei, 7 noiembrie 2016
Image source: 
RFI/Charlotte Herzog

Cu ocazia Zilei internaţionale a Femeii, o serie de manifestaţii au fost organizate în toată Franţa. Unele asociaţii şi sindicate au lansat de asemenea un inedit apel la grevă, femeilor dar şi celor care le susţin cauza.

Greva la care erau invitate să participe femeile şi toţi cei care le susţin cauza, a început teoretic la ora 15:40, moment din care se consideră că femeile muncesc gratuit până la sfârşitul programului. Calculul pleacă de la constatarea că femeile în Franţa sunt plătite, în medie, cu 26% mai puţin decât bărbaţi. Cu alte cuvinte, orarul simbolic coincide cu momentul din care femeile nu mai sunt plătite în ziua respectivă.

Apelul la grevă a fost lansat de colectivul botezat „8 martie 15:40, ora socotelilor”. Din colectiv fac parte aproape 40 de asociaţii şi sindicate, de salariaţii dar şi studenţeşti şi liceene. In toată Franţa au fost prevăzute circa 120 de manifestaţii, cea de la Paris fiind reunită în Place de la République.

Mai bine de un an după declanşarea scandalului #MeToo, manifestaţiile au fost puse sub semnul egalităţii salariale dar şi contra violenţelor conjugale. Trebuie ştiut că în Franţa, o femeie moare la fiecare trei zile din cauza loviturilor primite de la partenerul ei. Astfel, de la începutul anului au fost ucise déjà 30 de femei, ultima în Corsica, duminică. Anul trecut, a fost adoptată o lege contra violenţelor sexuale şi sexiste şi de când a intrat în vigoare, au fost déjà întocmite peste 330 de contravenţii.

Sâmbătă, a 17-a zi de proteste a Vestelor galbene, va fi şi ea dedicată drepturilor femeii. Ele vor defila în fruntea cortegiului parizian iar alături de ele se vor afla aşa-zisle „veste roz”, asistentele maternale, profesie în majoritate feminină.

Lentoare în feminizarea armatei franceze

Ministrul francez al Apărării, o femeie, Florence Parly, a anunţat lansarea unui „plan mixitate” destinat să încurajeze feminizarea trupelor franceze. Trebuis spus că dacă este una dintre cele mai feminizate din lume, armata franceză mai poate face progrese. Doar puţin peste 15% din efectivele militarilor francezi sunt femei iar printre ofiţeri, pragul de 8 procente încă nu a fost atins. De unde deci şi nevoia de a instaura acest „plan mixitate” ce va fi elaborat de o contra-amirală, Anne de Mazieux, ea însăşi o excepţie în lumea retrânsă a statului-major al marinei franceze. Obiectivul ministrului Armatei este de a progresa cu 10% până în anul 2022 la capitolul femei ofiţeri generali. Sarcina nu va fi uşoară ştiut fiind că pentru „a face” un general este nevoie de 30 de ani.

Lentoarea acestei feminizării a trupelor franceze se explică, în parte cel puţin, prin faptul că recrutările printre femei au început să se facă târziu. Pentru vasele de suprafaţă de exemplu, ele datează de abia din 1993, ne spune Le Monde care publică o amplă anchetă pe această temă. Iar prima femei pilot de vânătoare nu a fost înrolată decât în 1999. In fine, de abia anul trecut, deci în 2018, pentru prima dată 4 ofiţeri femei au servit la bordul unor submarine nucleare de atac.

Clitorisul, organul uitat de manualele şcolare

Apelul lansat în paginile prestigiosului ziar Le Monde se intitulează „Trebuie să combatem analfabetismul sexual”. Despre ce este vorba? Ei bine, despre reprezentarea eronată a clitorisului în majoritatea manualelor franceze.

„Clitorisul, organ esenţial al plăcerii sexuale la femei, este organul uitat de manualele şcolare” notează semnatarele apelului. Aflăm astfel că potrivit unui raport privind educaţia sexuală a tinerilor francezi, un sfert dintre fetele de 15 ani nu ştiu că au un clitoris, 83 de procente ignoră funcţia lui erogenă. In schimb, 53% dintre aceste fete ştiu să reprezinte, să deseneze, un sex masculin.

Cauza acestei ignoranţe surprinzătoare într-o ţară precum Franţa est edeci educaţia. Actualmente, doar un singur manual din 8 câte au la dispoziţie elevii din Hexagon, reprezintă corect clitorisul.

Pentru semnatarele apelului, combaterea acestui analfabetism sexual este o miză ce ţine de egalitate. „Sexul femeii nu trebuie să fie nici tabu, nici ruşinos. Câtă vreme guvernul a făcut din egalitatea femei-bărbaţi o mare cauză naţională, noi cerem ca în secolul 21 şi educaţia sexuală să fie egalitară, clitorisul şi penisul să fie predate pe picior de egalitate” se poate citi în încheierea acestui apel, redactat de un colectiv de asociaţii feministe dar care a fost déjà semnat de o serie de cântăreţe, animatoare de televiziune, regizoare, actriţe, doctoriţe şi avocate.

 
Franţa: Greve, manifestaţii şi apeluri pentru egalitate salarială de 8 martie, Ziua internaţională a Femeii