Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


5 ani după dispariţia avionului MH370, misterul persistă

avion.jpg

Apropiati ai victimelor zborului MH370 în fata ministerului chinez de externe, 8 martie 2019
Apropiati ai victimelor zborului MH370 în fata ministerului chinez de externe, 8 martie 2019
Image source: 
REUTERS/Thomas Peter

In urmă cu exact 5 ani, pe 8 martie 2014, dispărea aparatul MH370, un Boieng 777 al companiei Malaysia Airlines care făcea ruta Kuala Lumpur – Beijing. 239 de persoane, pasageri şi membri ai echipajului, se aflau la bordul aeronavei. Nici până astăzi misterul acestei dispariţii nu a fost elucidat.

Tristeţea, lacrimile şi întrebările familiilor celor dispăruţi continuă şi azi. Din cei 239 de oameni de la bordul zborului MH370, mai bine de jumătate erau chinezi, mai exact 153 de pasageri. Familiile acestora au fost primite azi, 8 martie, în audienţă de nişte angajaţi ai ministerului chinez de externe. „Reuniunea a avut în biroul unui centru comercial aflat în faţa ministerului. O victorie întrucât până acum aceste reuniuni aveau loc în preajma aeroportului capitalei chineze” precizează corespondentul RFI la faţa locului.

Dacă furia şi întrebările apropiaţilor chinezi sunt îndreptate contra autorităţilor de la Beijing, nici cele malaeziene nu scapă de critici. „Sentimentul de nedreptate şi abandon este atot-prezent” mai notează colegul nostru.

Aceeaşi tristeţe amestecată cu furie domneşte şi în capitala Malaeziei. 5 ani după catastrofă, la fel de puţine răspunsuri. In ciuda mai multor operaţiuni de mare amploare, aparatul dispărut nu a putut să fie localizat. Doar trei bucăţi au fost găsite în 2015 şi 2016 pe insulele Mauriţius şi La Réunion şi în largul Tanzaniei. Două dintre aceste bucăţi au fost dealtfel expuse în public pentru prima dată duminica trecută. Zi în care autorităţile de la Kuala Lumpur au lăsat să se înţeleagă că Malaezia ar putea relansa căutările „dacă i se fac propuneri viabile şi i se prezintă piste credibile”.

Societatea americană Ocean Infinity de cartografiere submarină, care efectuase déjà acum un an căutări, a precizat că este dispusă să-şi relanseze cercetările graţie unei noi tehnologii descrisă drept mai eficientă.

Reamintim că aparatul Boieng 777 al companiei Malaysia Airlines, plecat din Kuala Lumpur spre Beijing la miezul nopţii, a dispărut de pe radare 40 de minute mai târziu, deasupra golfului Thailandei. La ora actuală, justiţia franceză este singura care mai încearcă să elucideze circumstanţele acestei dispariţii, descrise de mulţi drept cel mai mare mister al aviaţiei civile.

5 ani după dispariţia avionului MH370, misterul persistă