Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj Franţa europarlamentare: Partidul prezidenţial şi extrema dreaptă, umăr la umăr

pe.jpg

Image source: 
Parlamentul european

In Franţa, cu trei luni înaintea alegerilor europarlamentare, potrivit unui sondaj de opinie realizat pentru ziarul francez Le Figaro, canalul de televiziune LCI şi radioul RTL, partidul prezidenţial La République en marche şi extrema dreaptă sunt date umăr la umăr.

Cu trei luni înaintea scrutinului european, duelul La République en marche - Reuniunea naţională se confirmă. Partidul prezidenţial - care încă nu şi-a anunţat capul de listă - conduce cu 22 de procente. Partidul de extrema dreaptă al lui Marine Le Pen urmează însă la doar un punct în spate, cu 21%. Marja de eroare fiind de circa 2-3 puncte, e greu de spus care dintre cele două mişcări va ieşi pe primul loc.

Opoziţia de dreapta rămâne mult în spate, notează Le Figaro, ziarul francez care a fost unul dintre comanditarii acestui sondaj. Republicanii, adică partidul conservator, sunt credidaţi cu 14 procente. O veste bună pentru liderul partidului, Laurent Wauquiez, întrucât la precedentul sondaj, Republicanii nu erau cotaţi nici măcar cu 10%.

La stânga spectrului politic, cum sunt pentru moment anunţate 7 liste diferite, niciuna nu ar obţine pentru moment 10 procente. Cei mai bine plasaţi sunt stângiştii lui Jean-Luc Mélenchon, creditaţi cu 9%, un punct mai mult decât ecologiştii. In fine, socialiştii francezi ar obţine doar 5 procente, minimumul necesar pentru a trimite câţiva aleşi în parlamentul european.

Analiştii notează că o eventuală listă cu veste galbene nu ar modifica substanţial datele problemei, doar trei partide pierzând eventual 1-2 puncte.

 
Sondaj Franţa europarlamentare: Partidul prezidenţial şi extrema dreaptă, umăr la umăr