Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lidera conservatorilor germani îi răspunde lui Emmanuel Macron despre Europa

akk.jpg

Annegret Kramp-Karrenbauer la o conferintà de presà la Berlin, pe 19 februarie 2018
Annegret Kramp-Karrenbauer la o conferintà de presà la Berlin, pe 19 februarie 2018
Image source: 
AFP/Tobias Schwarz

Annegret Kramp-Karrenbauer, preşedinta CDU - creştin-democraţii germani - a răspuns scrisorii pe care le-a transmis-o Emmanuel Macron europenilor în urmă cu câteva zile. Textul a fost publicat în paginile duminicale ale ziarului conservator Die Welt.

In scrisoarea sa "adresată" europenilor marţea trecută, Emmanuel Macron estima că este "urgent să facem ceva". Annegret Kramp-Karrenbauer, pe scurt AKK, îi dă dreptate preşedintelui francez dar ţine să se şi demarce de liderul de la Paris.

Sub titlul "Să facem bine Europa", responsabila creştin-democraţilor germani, potenţială urmaşă a cancelarei Angela Merkel, e de părere că "Europa trebuie să devină mai puternică" pentru a evita o dominaţie chineză sau americană. "In loc să reacţionăm însă la fiecare atac al populiştilor, mai bine am dezbate despre idei şi proiecte concrete, plecând de la premisa că Europa rămâne garantul prosperităţii noastre" scrie politiciana de la Berlin.

AKK atenţionează de asemenea Parisul: "Centralismul european este calea greşită. Punerea în comun a datoriilor europene, instaurarea unui salariu minim european sau favorizarea firmele europene în momentul licitaţiilor, nu sunt lucrurile bune" răspunde în esenţă lidera germană propunerilor făcute recent de Emmanuel Macron.

Tot ca un răspuns dat preşedintelui francez, Annegret Kramp-Karrenbauer vrea să închidă sediul parlamentului european de la Strasbourg şi cere un loc permanent european la Consiliul de securitate ONU, propunere căreia Parisul îi este ostilă întrucât ar presupune ca Franţa să renunţe la al ei.

In fapt, AKK este pe aceeaşi lungime de undă cu liderul de la Paris doar în anumite dosare ecologice şi economice şi la capitolul imigraţie. "Trebuie o protecţie întărită a frontierelor noastre" scrie ea în tribuna consacrată viitorului Europei.

Lidera conservatorilor germani îi răspunde lui Emmanuel Macron despre Europa