Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa comemorează victimele atentatelor teroriste

20190114_221722.jpg

Memorial improvizat la Strasbourg dupà atentatul din 11 decembrie 2018
Memorial improvizat la Strasbourg dupà atentatul din 11 decembrie 2018
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

11 martie este ziua în care Europa comemorează victimele atentatelor care au avut loc pe teritoriul ei. O zi ce reaminteşte de 11 martie 2004, ziua în care Madridul a fost ţinta primului atentat de pe bătrânul continent soldat cu zeci de victime.

In Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a hotărât recent că 11 martie va fi, începând de anul viitor, şi ziua naţională de omagii în memoria victimelor franceze ale terorismului. 11 martie este într-adevăr nu doar ziua în care, acum 15 ani avea loc atentatul de la Madrid la iniţiativa organizaţiei al-Qaida, ci şi ziua în care, în 2012, jihadistul Mohamed Merah a ucis cu sânge rece la Montauban şi Toulouse, 3 militari francezi, un profesor şi trei copii de la o şcoală evreiască.

Anul trecut, în 2018, au avut loc în Uniunea europeană 15 atentate islamiste din care 3 în Franţa. Iată de ce azi, după cum ne anunţă Le Figaro, ceremoniile europene care au loc la Bruxelles sunt prezidate de comisarii însărcinaţi cu chestiunile referitoare la migraţie şi securitate. Iau parte de asemenea, ca de 15 ani încoace, reprezentanţi ai statelor membre şi asociaţii ale victimelor terorismului. Din partea Franţei vor veni de exemplu victime ale recentului atentat de la Strasbourg din 11 decembrie 2018.

La nivel european, consilierul special al preşedintelui Comisiei europene va face public un raport despre compensaţiile la care ar urma să aibă dreptul victimele atacurilor teroriste din Europa.

In Franţa, în aşteptarea primei ceremonii de anul viitor, Parisul va reuni azi un comitet interministerial de ajutorare a victimelor. Vor participa reprezentanţi din diverse ministere: Interne, Externe, Sănătate, Justiţie, etc. Se va anunţa cu această ocazie şi numele responsabilului care va conduce misiunea destinată să ducă la creearea unui muzeu-memorial al victimelor terorismului.

 
Europa comemorează victimele atentatelor teroriste