Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Securitatea aparatelor Boieng 737 MAX, sub semnul întrebării

b737.jpg

Un avion Boieng 737 al companiei Ethiopian Airlines pe aeroportul din Addis-Abeba
Un avion Boieng 737 al companiei Ethiopian Airlines pe aeroportul din Addis-Abeba
Sursa imaginii: 
Reuters/Amr Dalsh

Prăbuşirea, duminică, a unui avion al companiei Ethiopian Airlines, la puţin timp după decolarea sa de pe aeroportul Addis-Abeba, s-a soldat cu 157 de morţi de 35 de naţionalităţi diferite. In urma accidentului aviatic, Etiopia a decretat azi o zi de doliu naţional iar Franţa, care a pierdut 9 cetàţeni în catastrofă, a deschis o anchetă. Ethiopian Airlines fiind considerată o companie modernă şi sigură, toate privirile se îndreaptă acum spre Boieng, constructorul aparatului 737 MAX care s-a prăbuşit ieri. Mai ales în contextul în care, un aparat similar s-a prăbuşit, în aceleaşi condiţii, acum nici măcar 5 luni.

Aparatul care s-a prăbuşit era nou-nouţ, livrat de Boeing în noiembrie anul trecut. Perfect întreţinut, aparatul făcuse chiar în noaptea dinaintea accidentului un zbor Johannesbourg-Addis-Abeba. După ce a stat mai bine de trei ore la sol pentru verificările de rigoare, el a decolat din nou în zborul care avea să-i fie fatal. Pilotul aparatului era experimentat, avea peste 8 mii de ore de zbor la activ. El a lansat un SOS şi o cerere de a reveni la aeroport imediat după decolare dar nu se ştie încă de ce. Fără îndoială că faimoasele 2 cutii negre, care au fost déjà găsite, vor da indicaţii preţioase odată ce vor fi analizate. La ora actuală, nimic nu permite să spunem că avionul s-a prăbuşit din cauza unei probleme tehnice sau a unei erori umane.

In aşteptarea descifrării cutiilor negre, analiştii încep să-şi pună totuşi întrebări cu privire la caracteristicile tehnice ale aparatului, considerat a fi pentru mulţi piloţi prea sofisticat, prea automatizat. Intrebări care vin după ce acum nici 5 luni, la sfârşitul lui octombrie 2018, un aparat similar, model 737 MAX, al companiei indoneziene Lion Air, cu 189 de persoane la bord, s-a prăbuşit la puţin timp după decolarea sa de la Djakarta.

China a hotărât să-şi suspende începând toate zborurile cu acest model de Boieng. Compania Ethiopian Airlines, care mai are 6 alte aparate de acest tip în dotare, a decis şi ea să le imobilizeze la sol. La fel şi companiile Cayman Airways şi Royal Air Maroc.

Incă de la primul crash al unui 737 MAX, cel indonezian al lui Lion Air, federaţia piloţilor americani denunţase probleme legate de informaţiile eronate pe care le-ar da instrumentele de la bordul aparatului. Astfel, captorul de incidenţă - botezat AOA sau  Angle of Attack Sensor - ar da ordine inverse calculatorului central în caz de decroşare a avionului.

Modelul 737 MAX, o adevărată reuşită comercială, o vedetă esenţială pentru constructorul Boeing. Până la sfârşitul lunii ianuarie, 350 de exemplare ale acestui bireactor monoculoar au fost predate diverselor companii. In total, firma americană a primit peste 5.000 de comenzi pentru acest model, echivalentul a peste 7 ani de producţie. Actualul model reprezintă astfel 64% din producţia totală a constructorului Boieng până în anul 2032. Tot atâtea motive care explică de ce accidentul din Etiopia este o lovitură grea pentru firma americană. Acţiunile Boieng au scăzut cu circa 10 procente pe bursele europene în urma acestui nou crash.