Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU din nou la căpătîiul unei planete suferinde

macron_summit.jpg

Emmanuel Macron la un precedent "One Planet Summit"
Emmanuel Macron la un precedent "One Planet Summit"
Image source: 
RFI.FR

La Nairobi, în Kenya, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, are loc a patra ediţie a unei conferinţe planetare pe tema mediului înconjurător. Discuţiile au început luni 11 martie şi se vor încheia vineri 15 martie. În acest context se va derula şi o nouă ediţie, a treia, a reuniunii  “One Planet Summit”, iniţiată de preşedintele francez Emmanuel Macron în 2017. Șeful statului francez se află de altfel într-un turneu regional în Africa de est şi aste aşteptat miercuri şi joi în Kenya.

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a început turneul cu o vizită în Djibouti, unde Franţa dispune de ceea mai mare bază militară în străinătate. A doua etapă este Etiopia, urmînd ca apoi să discute despre urgenţele ecologice la Nairobi.

Djibouti, mic stat situat într-o poziţie strategică la intrarea în Marea Roşie, mai găzduieşte şi o bază militară americană, cea mai mare din Africa, iar din 2017 i-a primit şi pe chinezi, care şi-au deschis deci în acest loc nevralgic prima lor bază militară în străinătate.

În Etiopia, ţară care numără o sută de milioane de locuitori, a doua ca populaţie în Africa, preşedintele Macron va aborda subiecte legate de securitate, economie dar şi de turism şi cultură. Șeful statului francez se va duce, de exemplu, la Lalibella, regiune celebră pentru bisericile sale creştine din secolul al XIII-lea. Franţa finanţează un program pentru conservarea acestora, incluse pe lista patrimonului mondial al UNESCO. Arheologi francezi lucrează de cinci ani în Etiopia pentru protejarea acestor vestigii.  

În Kenya, ţară numărînd 200 de milioane de locuitori, pe lîngă problemele legate de ecologie, Emmanuel Macron va discuta şi despre proiecte economice. În jur de 50 de intreprinderi franceze sunt implantate în această ţară. De reţinut că şeful statului francez încearcă prin acest turneu să întărească prezenţa franceză într-o regiune anglofonă.

La Nairobi, maratonul pe tema mediului înconjurător, sunt aşteptaţi 4700 de invitaţi, printre care şefi de stat, miniştri, patroni de multinaţionale, experţi şi reprezentanţi ai multor organizaţii neguvernamentale.

Aceste reuniuni s-au multiplicat în ultimii 20 de ani, fără să fi dus la rezultate majore. Emmanuel Macron, desemnat "campion al Terrei" în septembrie anul trecut, va încerca bineînţeles să deblocheze din nou energiile pentru luarea unor măsuri concrete în vederea protecţiei mediului înconjurător. Se va discuta despre ce ar trebui făcut pentru protecţia biodiversităţii, pentru prevenirea unei penurii alimentare, pentru gestionarea stocurilor tot mai mari de deşeuri. Rapoartele specialiştilor sunt alarmante, planeta este asfixiată, de exemplu, de miliardele de tone de plastic, iar producţia de plastic va creşte cu 40 la sută în viitorii zece ani.

Există, în prezent o mişcare care vine de la bază, dinspre cetăţeni, pentru a-i forţa pe liderii politici să deschidă ochii în privinţa catastrofei care se pregăteşte. Asociaţii de ecologişti au dat pur şi simplu în judecată statul (este cazul în Franţa, Irlanda sau Olanda) pentru pasivitate în faţa dezastrului ecologic. Grevele şcolare iniţiate în Belgia, Germania sau Australia sunt o altă formă de sensibilizare a opiniei publice. Adolescenţii au dreptul să-i tragă la răspundere pe adulţi şi să-i întrebe: ce fel de planetă ne lăsaţi pentru următorii cincizeci, şaizeci, şaptezeci de ani?

Bine ar fi ca la Nairobi cei 4700 de invitaţi să deblocheze ceva, să schimbe cursul istoriei, pentru că altfel prezenţa lor acolo nu va fi decît o nouă secvenţă în poluarea planetei. Pentru că toate aceste mari reuniuni internaţionale înseamnă şi ele consum de combustibili, emanaţii de bioxid de carbon în atmosferă şi tone de deşeuri.  

424