Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: pană gigantică de electricitate pe fond de haos politic

220416_venezuela_electricity.jpg

In Venezuela sunt frecvente întreruperile de electricitate, în imagine: un salon de coafură la Caracas, pe 27 iunie 2014
In Venezuela sunt frecvente întreruperile de electricitate, în imagine: un salon de coafură la Caracas, pe 27 iunie 2014
Sursa imaginii: 
Leo Ramirez, AFP

Haos economic, haos politic, iar acum pană generală de electricitate: Venezuela trăieşte un moment de coşmar, pe fond de înfruntare între preşedintele Nicolas Maduro şi "preşedintele interimar autoproclamat" Juan Guaido. Acesta din urmă cere Parlamentului să voteze starea de urgenţă pentru ca ajutoarele umanitare care aşteaptă la frontiere să poată ajunge la populaţie.

Ca şi cum dezastrul economic provocat de regimul socialist nu ar fi suficient, ca şi cum confuzia politică n-ar fi creat destul suspas, 30 de milioane de venezuelieni au fost obligaţi să se descurce timp de trei zile fără electricitate. Preşedintele Maduro a declarat că în spatele acestei pane gigantice se află mîna Statelor Unite.

Ceea ce se întîmplă în Venezuela pare însă, mai degrabă, un foileton scris de scenarişti de la Hollywood. Ori, într-un astfel de foileton, fiecare episod trebuie să aducă nota sa de suspans. Săptămîna trecută suspansul a fost asigurat de o vizită în Columbia efectuată de Juan Guaido, şi toată lumea se întreba: va avea el curajul să se întoarcă înapoi pentru a conduce din nou mişcarea contestatară? Iar dacă se va întoarce nu va fi el arestat de autorităţi? Iată că Juan Guaido s-a întors, protejat de Statele Unite. Manifestaţiile pro-Maduro şi anti-Maduro nu mai erau însă suficiente pentru menţinerea suspansului în foiletonul venezuelian, şi nici declaraţiile pro-Maduro şi anti-Maduro pe plan internaţional…

Si atunci, iată, scenariştii invizibili ai destinului au inventat pana de electricitate. Cu imagini de natură să înfricoşeze întreaga planetă. Pacienţi morţi în spitale din cauza opririi unor dispozitive medicale, milioane de tone de alimente avariate în frigidere care nu mai folosesc la nimic, oameni care îşi încărcă telefoanele mobile de la bateriile de maşină, imposibilitatea utilizării cardurilor bancare, bănci şi magazine închise… Într-un fel, acest coşmar trăit de venezuelieni ne aminteşte cît de fragilă este civilizaţia noastră, bazată pe electricitate şi mai nou pe internet. Si nu este exclus ca astfel de situaţii să se repete şi în alte ţări, nu numaidecît pe fond de haos politic cît pe fond de epuizare a resurselor şi de cataclisme ecologice.

Să revenim însă la Venezuela unde cauzele deastrului sunt mai clare. Incompetenţa regimului socialist este prima dintre cauze. Un regim care nu a ştiut să exploateze nici resursele de petrol ale ţării, cele mai importante din lume. În Venezuela 80 la sută din electricitate este furnizată de o singură hidrocentrală, ori exploatarea defectuoasă a acesteia pare să fie la originea panei de electricitate. În 2008-2009 hidrocentrala respectivă, a treia ca mărime în lume, situată pe lacul Guri, a fost deja în dificultate din cauza unei teribile secete. Statul, la acea oră condus de Hugo Chavez, a investit 20 de miliarde de dolari pentru a compăra generatoare termice din China. S-ar părea însă că o parte din aceşti bani au fost delapidaţi.

Capitala Venezuelei, Caracas, era deja considerată drept unul dintre oraşele cele mai periculoase din lume. Pana de electricitate amplifică insecuritatea în acest oraş de cinci milioane de locuitori. Dar mai ales pana de electricitate este acum instrumentalizată politic şi ideologic. Nicolas Maduro dă vina pe americani, care ar fi sabotat reţeaua electrică naţională. Juan Guaido dă vina pe administraţie şi avertizează că este gata să autorizeze o intervenţie militară străină pentru a salva Venezuela.

Cum spuneam, asistăm parcă la un foileton macabru. Despre eposidul următor nu ştim încă nimic dar este greu de crezut că el ar putea fi unul fericit.