Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Algeria: Abdelaziz Bouteflika renunţă la un al cincilea mandat

2019-03-08t202504z_1016819178_rc16c411b9b0_rtrmadp_3_algeria-protests_0.jpg

Alger, 8 martie 2019, proteste împotriva unui al cincilea mandat pentru Abdelaziz Bouteflika
Alger, 8 martie 2019, proteste împotriva unui al cincilea mandat pentru Abdelaziz Bouteflika
Image source: 
REUTERS/Zohra Bensemra

În Algeria, sub presiunea străzii, preşedintele Abdelaziz Bouteflika renunţă să mai candideze pentru un al cincilea mandat în fruntea statului. Alegerile de pe 18 aprilie sunt amînate, o conferinţă naţională este anunţată precum şi adoptarea unei noi Constituţii pînă la sfîrşitul anului. În mesajul adresat poporului algerian de preşedinte se mai arată că vor fi operate schimbări majore în sînul guvernului, de altfel primul ministru a demisionat şi a fost înlocuit cu ministrul de interne.

Putem vorbi despre o victorie importantă a societăţii civile în această ţară condusă de un clan opac creat în jurul unui preşedinte în vîrstă de 82 de ani, bolnav din 2013 încoace, pe care nimeni nu l-a mai auzit pronunţînd un discurs în ultimii şase ani.

După aproape trei săptămîni de demonstraţii paşnice la Alger precum şi în zeci de alte oraşe partidul unic aflat la putere dă înapoi şi pare să promită o tranziţie spre o schimbare. Greu de spus dacă această schimbare va însemna şi democraţie, dar un pas important a fost făcut. Studenţii s-au aflat în prima linie a contestaţiilor şi de altfel ei au ocupat numeroase universităţi în ultimele zile. Puterea a decretat vacanţa cu două săptămîni mai repede în speranţa că tinerii vor părăsi marile oraşe, ceea ce nu s-a întîmplat. Spectrul unei greve generale, şi, probabil, atitudinea armatei, au cîntărit în decizia anunţată de clanul din jurul preşedintelui.

Într-o primă fază puterea a încercat să propună un scenariu consternant: să fie totuşi ales pentru a cincea oară Bouteflika, dar cu promisiunea unei demisii după un an. Probabil că unul dintre fraţii preşedintelui, care trage sforile din culise de mulţi ani, s-a aflat în spatele acestei manevre respinsă însă de alegerieni.

Adevărul este că Frontul de eliberare naţională, care conduce Algeria din 1963, de cînd ţara a obţinut independenţa, nu a pregătit nici un succesor pentru Abdelaziz Bouteflika. Iar apelurile formaţiunii la reconciliere naţională nu au covins întrucît nu sunt nici noi şi nici acompaniate de gesturi credibile în direcţia liberalizării.

Manifestaţiile de protest din Algeria, începute pe 22 februarie, au fost cele mai masive din ultimii 20 de ani, şi mulţi algerieni mărturisesc că s-au debarasat de sentimentul fricii. Toată lumea a scrutat în tot acest timp atitudinea armatei, care se află în situaţia de arbitru în contextul acestei crize sociale şi politice. "Poporul şi armata au o viziune comună în privinţa viitorului" a declarat duminică şeful de stat major al armatei, cuvinte care pot fi interpretate acum ca o adeziune la dorinţa exprimată de algerieni, aceea de schimbare politică.

 

408