Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carlos Ghosn nu va asista la consiliul de administraţie Nissan

ghosn.jpg

Carlos Ghosn la Tokyo, 6 martie 2019
Carlos Ghosn la Tokyo, 6 martie 2019
Image source: 
Kyodo/via REUTERS

Carlos Ghosn, fostul patron al grupului Renault-Nissan-Mitsubushi, actualmente consemnat la domiciliu după ce a stat peste 100 de zile în închisoare pentru presupuse malversaţii financiare, dorea să asiste marţi, 12 martie, la consiliul de administraţie al constructorului japonez Nissan. Tribunalul din Tokyo a refuzat însă această cerere a fostului patron.

„In calitatea sa de administrator, el are obligaţia de a asista la consiliu. Dacă obţine autorizaţia, se va duce” spunea luni dimineaţa principalul avocat al lui Carlos Ghosn. Justiţia niponă a fost însă de altă părere şi i-a refuzat autorizaţia fostului magnat al automobilului.

Eliberat săptămâna trecută din închisoare unde a stat mai bine de 100 de zile fiind bănuit de malversaţii financiare, Carlos Ghosn este supus unui control judiciar extrem de sever. Printre altele, el nu are voie să-i întâlnească pe ceilalţi protagonişti ai afacerii şi deci în primul rând pe responsabilii de la Nissan, la originea anchetei care a dus la căderea lui.

Consiliul de administraţie Nissan se reuneşte marţi după-amiază în periferia capitalei nipone. Chiar dacă PDG-ul a fost înlăturat de la şefia constructorului de automobile la câteva zile după arestarea sa în noiembrie anul trecut, Ghosn rămâne mai departe administrator câtă vreme adunarea generală nu votează destituirea lui. Ori, viitoarea adunare generală Nissan e programată de abia pe 8 aprilie.

In urma consiliul de administraţie de marţi, s-ar putea anunţa o nouă organizare a grupului. Societatea olandeză care reunea ansamblul franco-japonez Renault-Nissan, va fi înlocuità cu un comitet tripartit din care va face parte şi Mitsubishi Motors, al treilea actor al consorţiului. Obiectivul acestei redistribuiri este întoarcerea paginii erei Ghosn.

 
Carlos Ghosn nu va asista la consiliul de administraţie Nissan