Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Algeria: Ce scenarii după decizia preşedintelui Bouteflika de a nu mai candida la un nou mandat?

algeria.jpg

Ambiantà festivà la Alger în seara de 11 martie 2019, dupà anuntul presedintelui Abdelaziz Bouteflika
Ambiantà festivà la Alger în seara de 11 martie 2019, dupà anuntul presedintelui Abdelaziz Bouteflika
Image source: 
Reuters/Ramzi Boudina

In Algeria, preşedintele Abdelaziz Bouteflika a anunţat luni seara printr-un mesaj adresat conaţionalilor săi că renunţă să mai candideze la un al 5-lea mandat. O decizie ce vine după 3 săptămâni de manifestaţii populare contra puterii. Anunţul făcut de şeful statului lasă însă mai departe o serie de întrebări fără răspuns. Când va avea loc scrutinul prezidenţial, amânat sine die de Bouteflika? Cum se va garanta schimbarea regimului, în sensul dorit de manifestanţi?

Anunţând că nu se mai prezintă pentru un nou mandat prezidenţial, Abdelaziz Bouteflika a răspuns unei cerinţe populare scandate de manifestanţi pe străzile principalelor oraşe algeriene. Totodată însă, urmarea se anunţă foarte incertă. Asistăm oare la sfârşitul „sistemului Bouteflika”? Greu de răspuns afirmativ.

Prezidenţialele, iniţial prevăzute pe 18 aprilie, sunt amânate pentru o dată necunoscută. Tandemul numit de Bouteflika în fruntea noului guvern de la Alger este format din doi oameni ai puterii, doi apropiaţi ai preşedintelui: Ramtane Lamamra, diplomat de carieră, şi Noureddine Bedoui, ex-ministru de interne. Greu deci de imaginat o schimbare a echipei de la putere cu astfel de personaje.

Ce se va întâmpla apoi după data de 25 aprilie când expiră mandatul lui Abdelaziz Bouteflika? Seful statului promite numirea unui guvern de tranziţie care să se ocupe de afacerile curente ale ţării. De asemenea, preşedintele spune că va organiza o conferinţă naţională care să pregătească tranziţia. Lucrările acesteia ar urma să se termine la sfârşitului anului după care de abia se va decide data viitoarelor prezidenţiale. Scrutin ce va fi pregătit şi organizat de o nouă comisie electorală independentă şi nu de ministerul de interne, ca până acum.

Se pune deci întrebarea: cât va dura această tranziţie? Când vor avea loc prezidenţialele? Peste un an? Peste doi ani? Déjà, anulând prezidenţialele din 18 aprilie, puterea de la Alger a încălcat Constituţia ţării. In plus, Bouteflika nu numai că-şi prelungeşte pentru o durată nedeterminată al 4-lea mandat dar şi orchestrează tranziţia cu proprii săi oameni...In aceste condiţii, nu e de mirare că s-au făcut auzite déjà cu insistenţă noi apeluri pentru manifestaţii, joi şi vineri.

Opoziţia de la Alger, divizată, are acum de ales: fie boicotează viitoarea conferinţă naţională, fie ia parte la ea venind cu propuneri proprii pentru a forţa regimul să reacţioneze. Pentru moment însă, după cum remarcă şi observatorii, opoziţia politică pare puţin depăşită de mişcarea de contestaţii stradale. Manifestanţi care se declară mai vigilenţi ca niciodată.

Franţa, fostă putere colonială, observă şi ea cu mare atenţie ce se întâmplă pe malul celălalt al Mediteranei. Preşedinţia franceză a salutat decizia lui Abdelaziz Bouteflika de a renunţa la candidatura pentru un nou mandar dar Parisul cheamă la „o tranziţie care să aibă o durată rezonabilă”.

 
Algeria: Ce scenarii după decizia preşedintelui Bouteflika de a nu mai candida la un nou mandat?