Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulevardul Champs-Elysées: scena unor noi atacuri din partea a sute de indivizi ultraviolenţi

atac.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

În Franţa, deşi guvernul a lansat o mare dezbatere naţională pentru a răspunde revendicărilor "vestelor galbene", acestea rămîn mobilizate iar în contextul manifestaţiilor de sîmbătă 16 martir s-au produs acte grave de violenţă mai ales la Paris. Bulevardul Champs-Elysée a fost ţina unor atacuri şi jafuri comise, după cum arată ministrul de interne Christophe Castaner, de aproximativ 1500 de indivizi ultraviolenţi.

Un bulevard învăluit în gaze lacrimogene, maşini ale poliţiei care se retrag sub asaltul vandalilor, magazine de lux (precum Hugo Boss, Lacoste, Nespresso) sparte şi jefuite, o cafenea celebră, Fouquet’s, devalizată cu o furie aparte, un chioşc de ziare în flăcări… Un întreg imobil evacuat din cauza unui incendiu cu origini deocamdată necunoscute. Iată în ce peisaj au evoluat "vestele galbene" sîmbătă, pentru actul al XVIII-lea al mobilizării lor.

Grupurile de indivizi ultraviolenţi sunt mobile, decise să provoace cît mai mari daune posibile şi cît mai mult victime printre poliţişti. Mulţi comentatori vorbesc despre acţiuni anti-capitaliste menţionînd că din punctul de vedere al atacatorilor obiectivele atacate sunt simboluri ale luxului, ale banului şi ale inegalităţilor.

Acest angelism interpretativ nu este împărtăşit însă, după opinia mea, de marea majoritate a francezilor, exasperaţi de atîtea violenţe în inima Parisului. Imaginile de pe Champs-Elysées au făcut din nou înconjurul lumii şi spun multe şi despre incapacitatea autorităţilor de a menţine ordinea. Între 7000 şi 8000 de persoane au manifestat purtînd veste galbene la Paris, iar din imaginile difuzate reiese clar că indivizii ultraviolenţi acţionau din interiorul cortegiului de manifestanţi.

Perfect echipaţi, cu măşti de gaze şi uneori cu căşti de protecţie, vandalii par să fie extrem de mulţumiţi cînd sunt filmaţi şi cînd violenţele pe care le comit sunt difuzate în direct. Acest ritual devine extrem de îngrijorător, s-ar spune că la aceste manifestaţii unii se duc ca să protesteze, alţii ca să comită atacuri şi alţii ca să filmeze.

Există o replică a lui Hamlet în celebra piesă cu acelaşi nume a lui Shakespeare: "Ceva e putred în Danemarca". Personal, cînd văd aceste violenţe la Paris, şi mai ales cum se repetă ele, am impresia că urmăresc un serial de prost gust şi de neînţeles. În orice caz, replica lui Hamlet este de mare actualitate astăzi în Franţa.