Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


60 de ani de la plecarea în exil a lui Dalai Lama

dalai.jpg

Image source: 
REUTERS/Ralph Orlowski

Duminică 17 martie se împlinesc 60 de ani de la un eveniment dramatic pentru Tibet: plecarea lui Dalai Lama în exil. Agenţia France Presse constată că în prezent "cauza tibetană" este în pierdere de viteză, "anesteziată de timpul care trece şi de statutul de supra-putere al Chinei".

Pe data de 17 martie 1959 şeful tibetan Dalai Lama, la ora aceea în vîrstă de 23 de ani, în contextul unei revolte tibetane reprimată în mod violent de chinezi, părăsea în timpul nopţii o ţară care, din 1950, nu mai era independentă: Tibetul. Două săptămîni mai tîrziu Dalai Lama apărea în India cu un statut de etern exilat. Multă vreme el s-a aflat în atenţia mediatică internaţională ca lider al luptei poporului tibetan pentru libertate. Acţiunile sale non-violente i-au adus de altfel o recompensă prestigioasă, un Premiu Nobel pentru pace în 1989.

In vîrstă de 83 de ani, Dalai Lama a intrat în ultimii ani într-o eclipsă. A fost o vreme cînd liderul tibetanilor străbătea mapamondul şi era primit de unii şefi de stat şi de guvern. Din 2016 încoace însă Dalai Lama nu a mai întîlnit pe nimeni. China, putere economică planetară, sacţionează fără rezerve orice ţară care îi acordă prea multă atenţie lui Dalai Lama, notează un comentator al Agenţiei France Presse. Chiar şi în India liderul budist tibetan nu se mai bucură de o mare ospitalitate, şi s-ar părea că guverrnul îi sfătuieşti pe funcţionari să nu se afişeze alături de Dalai Lama. În Tibet, pe care China îl consideră o regiune şi nicidecum o ţară, deşi timp de patru decenii el a fost independent, orice opoziţie a fost anihilată.  

Dalai Lama şi-a modificat la un moment dat strategia, nu a mai cerut independenţa pentru Tibet ci doar autonomia. Din 2010 însă chinezii nu mai negociază cu el şi comentatorii avizaţi cred că autorităţile de la Beijing aşteaptă pur şi simplu moartea lui Dalai Lama. In anii 80, scrie un tebetolog citat de France Presse, occidentalii erau foarte interesaţi de ceea ce se întîmpla pe "acoperişul lumii" cum mai este numit Tibetul, o regiune de şapte ori mai mare ca întindere decît Franţa. Acum s-a aşternut un fel de tăcere mediatică asupra Tibetului. Autorităţie chineze resping în orice caz criticile internaţionale legate de situaţia din Tibet şi afirmă că le-au adus tibetanilor prosperitate şi libertăţi pe care nu le-au avut niciodată pe vremea regimului "teocratic" al lui Dalai Lama.

 

 

  •