Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia serbează 5 ani de la anexarea Crimeei

putin_sevastopol.jpg

Image source: 
REUTERS/Maxim Semetov

Concerte, festival de muzică, dansuri populare - Rusia serbează astăzi 5 ani de la anexarea Crimeei. Un act condamnat de Ucraina şi de Occident dar salutat de majoritatea ruşilor. Dealtfel, liderul Kremlinului Vladimir Putin, participă azi la aceste festivităţi oficiale descrise de preşedinţia Rusiei drept "o dată foarte importantă pentru toţi ruşii".

18 martie a fost proclamată "Sărbătoarea reunificării Crimeei şi a Rusiei" şi este celebrată în întreaga ţară.

Astfel, în capitala Rusiei s-a derulat un festival botezat "Primăvara Crimeei": ateliere de bucătărie tradiţională din peninsulă, concerte de jazz într-un parc aflat la doi paşi de Kremlin, spectacole, flash mob la care au fost aşteptate 10.000 de persoane ca să danseze pe notele "Valsului de la Sevastopol" - totul a fost făcut de ruşi pentru a serba această anexare denunţată de Occident şi bineînţeles, înainte de toate, de Ucraina.

La Sevastopol, Vladimir Putin a inaugurat o centrală electrică - eveniment simbolic dacă ne reamintim că peninsula a fost de mai multe ori lipsită de curent electric în ultimii ani. «Rusia asigură astfel securitatea energetică a peninsulei» a estimat Putin. Liderul rus s-a întâlnit de asemenea cu "reprezentanţi ai societăţii civile" precizează comunicatul Kremlinului. O serie de deputaţi francezi, conservatori şi de extremă dreaptă, au fost şi ei primiţi în audienţă de Vladimir Putin cu această ocazie

Pentru autorităţile de la Moscova, "chestiunea Crimeei a fost reglată odată pentru totdeauna. Peninsula a revenit în ţara ei natală" a estimat ministerul rus de externe. Putin, a cărui popularitate a crescut spectaculos după anexare, a respins dealtfel de mai multe ori ipoteza unei reîntoarceri a peninsulei sub drapelul Ucrainei.

Reamintim că în 18 martie 2014, două zile după un referendum nerecunoscut de comunitatea internaţională, Vladimir Putin şi liderii pro-ruşi din Crimeea au semnat un "tratat privind rataşarea peninsulei ucrainene la Rusia". O acţiune descrisă de Kiev şi de occidentali drept o "anexare". Decizia avea să coste Rusia o serie de sancţiuni economice din partea europenilor şi a americanilor. Vineri, SUA şi UE dar şi Canada şi Australia au impus noi sancţiuni contra unor responsabili ruşi acuzaţi că «îşi continuă agresiunea în Ucraina». De partea sa, NATO a denunţat «întărirea dispozitivului militar rus din Crimeea şi în regiunea mării negre».

Pentru ruşi, statutul Crimeei nu mai este subiect de dezbatere

La Kiev, şeful diplomaţiei ucrainene a denunţat de partea sa "ambianţa de teroare contra celor care critică anexarea". E vorba în general de comunitatea musulmană a tătarilor, masiv ostilă rataşării Crimeei la Rusia.

5 ani după anexarea teritoriului ucrainean, 77% dintre ruşi estimează că evenimentul a fost mai degrabă unul "pozitiv". Totodată însă, doar 39 de procente dintre ei sunt de părere că operaţiunea "a avut efecte benefice pentru ţara lor". Cu două săptămâni înaintea primului tur al prezidenţialelor din Ucraina, mesajul Moscovei se vrea însă unul cât de clar: statutul Crimeei nu mai este subiect de dezbatere.

De la Kiev, ecourile sunt evident cu totul altele. Si acolo se comemorează 5 ani de la pierderea peninsulei, lucru ce a provocat "un traumatism durabil" ne spune corespondentul RFI la faţa locului. In afară de pierderea unui teritoriu, războiul din estul ţării cu foreţele pro-ruse a cauzat peste 13.000 de morţi şi zeci de mii de deplasaţi. "Conflictul pare fără ieşire şi este şi el instrumentalizat în contextul prezidenţialelor din 31 martie" notează colegul nostru de la Kiev.

De partea lui, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis că «Crimeea va fi redată Ucrainei. Vom face totul pentru ca acest lucru să se facă cât mai repede, imediat după scrutinul prezidenţial».

 
Rusia serbează 5 ani de la anexarea Crimeei