Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violenţe în Franţa: Măsuri ferme contra manifestanţilor radicali şi schimbarea prefectului Parisului

veste_galbene.jpg

Presedintele Emmanuel Macron si echipa sa, reunità de urgentà pe 18 martie 2019 la Palatul Elysée
Presedintele Emmanuel Macron si echipa sa, reunità de urgentà pe 18 martie 2019 la Palatul Elysée
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin/Pool via REUTERS

In urma noilor violenţe înregistrate în marginea manifestaţiei – a 18-a – vestelor galbene de sâmbătă, executivul de la Paris a decis să ia măsuri ferme. Premierul francez a anunţat de asemenea că-l schimbă din post pe prefectul capitalei. Concret, ce măsuri a luat Edouard Philippe?

Manifestaţiile vestelor galbene vor fi interzise în mai multe cartiere ale Franţei, în particular, la Paris, pe Champs-Elysées, unde zeci de comerţuri au fost distruse sâmbătă, în cazul în care « elemente ultraviolente, radicale » sunt prezente printre manifestanţi. Edouard Philippe a anunţat de asemenea o mărire substanţială a amenzilor pentru cei care participă la manifestaţii interzise. De la 38 de euro actualemente, costul ei va creşte la 135 de euro.

Pe plan strategic, premierul francez a constatat că nişte « consemne neadecvate au fost emise referitoare a reducerea utilizării lansatoarelor de gloanţe defensive » – sau flashballs, cum li se mai spune. « Ne vom întări doctrina de menţinere a ordinii publice » a mai promis Edouard Philippe. In acest sens, forţele de ordine de la Paris vor fi puse sub un comandament unic şi mijloace noi vor fi utilizate.

In fine, premierul Franţei a decis să-l numească pe prefectul Didier Lallement în locul lui Michel Delpuech la şefia poliţiei pariziene. Trebuie spus că Delpuech era pe muchie de cuţit, criticat vehement, de câteva luni încoace. Afacerea Benalla, după numele fostului consilier prezidenţial, şi gestionarea deficitară a ordinii publice de-a lungul diverselor manifestaţii pariziene ale vestelor galbene, au fost dosarele care i-au compromis definitiv cariera prefectului Delpuech. Pasarea puterii va avea loc miercuri, după consiliul de miniştri.

 
Violenţe în Franţa: Măsuri ferme contra manifestanţilor radicali şi schimbarea prefectului Parisului