Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Romanica, jocul video în 8 limbi romanice

romanica.jpg

Franck Riester, ministrul francez al culturii, si Luca Niculescu, ambasadorul României în Franta, "testând" jocul Romanica
Franck Riester, ministrul francez al culturii, si Luca Niculescu, ambasadorul României în Franta, "testând" jocul Romanica
Sursa imaginii: 
Twitter/@MinistereCC

La Paris, ministerul francez al Culturii a lansat primul său joc video. Denumit "Romanica", jocul se vrea "serios" şi este destinat intercomprehensiunii între 8 limbi romanice diferite, printre care şi româna. Jocul a fost lansat în cadrul sezonului Franţa-România, la sediul ambasadei României de la Paris.

Opt limbi romanice sunt prezente în joc: franceza, româna, portugheza, italiana,  spaniola, corsicana, occitana şi catalana. Scopul jocului, al aplicaţiei, gratuite pentru telefoane inteligente, atât pentru sistemul iOS cât şi Android, este de a găsi originea diverselor cuvinte care apar pe ecran. Cuvinte sau expresii ce sunt clasate pe teme: saluturi, voiaje, arte, şamd. Există pentru moment 15 niveluri de dificultate dar pe termen mediu se va ajunge la 45 de niveluri diferite. Astfel, peste câteva săptămâni sau luni se vor adăuga "lumi" noi consacrate de exemplu hranei şi băuturilor.

Romanica se vrea un joc "serios" dar totodată "ludic şi instinctiv" şi se adresează unui public de la 12 ani în sus. Franck Riester, ministrul francez al Culturii, e de părere că acest joc "permite vorbitorilor diverselor limbi romanice să vadă cât de multe cuvinte îi unesc în fapt, câte asemănări sunt între aceste limbi". De partea sa, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a declarat că "Romanica este cel mai important proiect bilateral dintre cele două ţări în domeniul culturii".

Lansat în cadrul sezonului Franţa-România şi în timpul Săptămânii limbii franceze şi a Francofoniei, jocul a fost creat de o societate franceză în colaborare cu ministerul francez al culturii şi cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Autorităţile franceze se gândesc să creeze pe termen mai lung un parteneriat cu ministerul educaţiei naţionale pentru ca jocul să fie utilizat în şcoli la învăţarea limbilor străine.

 
Romania, jocul video în 8 limbi romanice