Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Francofoniei şi Săptămâna limbii franceze

haiti.jpg

Scriitoarea din Haiti Yanick Lahens va pronunta joi 21 martie lectia inauguralà a catedrei "Lumi francofone" la Collège de France
Scriitoarea din Haiti Yanick Lahens va pronunta joi 21 martie lectia inauguralà a catedrei "Lumi francofone" la Collège de France
Sursa imaginii: 
Collège de France / Patrick Imbert

Ca în fiecare an, de un sfert de secol încoace, ziua de 20 martie este cea internaţională a Francofoniei. O zi care este pusă anul acesta, ca şi Săptămâna limbii franceze şi a Francofoniei, sub semnul „metamorfozelor scrisului”. Peste 1.500 de evenimente – colocvii, ateliere şi premieri – au loc în Franţa sau în străinătate până pe 24 martie.

„Limba franceză are nevoie de proiecte, de resurse, de femei şi de bărbaţi care îşi unesc voinţele şi talentele pentru a da viaţă limbii noastre, în toată diversitatea ei” spunea Franck Riester, ministrul francez al culturii, în momentul lansării Săptămânii limbii franceze şi a Francofoniei.

O săptămână căreia i s-a dat startul chiar din localurile France Médias Monde – firma-mamă a radioului RFI – şi în cursul căreia sunt prevăzute aproape 1.500 de evenimente, în Franţa şi în străinătate. Săptămâna limbii franceze şi a Francofoniei, ca şi Ziua Internaţională a Francofoniei, sunt puse sub semnul „metamorfozelor scrisului”. „Naşul” ediţiei 2019 este desenatorul franco-sirian Riad Sattouf, unul dintre cei mai cunoscuţi autori de benzi desenate din Franţa. El povesteşte cum a învăţat franceza în Siria, graţie cărţilor pe care i le trimitea din Franţa bunica bretonă.

Anul acesta, ministerul francez al culturii în colaborare cu Uniunea francofonă organizează prima ediţie a concursului „Stop aux infox!” pe care l-am putea traduce liber „Gata cu informaţiile false!” Concursul se adresează tinerelor talente francofone din lumea publicităţii. Laureaţii, originari din 11 ţări diferite, au fost selecţionaţi pe dosar şi invitaţi la Paris între 18 şi 20 martie pentru a lucra la realizarea unei campanii de sensibilizare inovantă contra ştirilor false. „Infox” – cum li se spune în franceză, neologism format din cuvintele „informaţie” şi „intoxicaţie” – „sunt o miză majoră, mai exact un flagel şi practic, chiar o armă de război” estima Marie-Christine Saragosse, PDG al grupului France Médias Monde, partener al concursului „Gata cu informaţiile false!”

In fine, joi 21 martie, la prestigiosul Collège de France, scriitoarea din Haiti Yanick Lahens va pronunţa lecţia inaugurală a catedrei „Lumi francofone”, o premieră pentru venerabila instituţie creată de regele Francisc I în 1530. Noua catedră, creată în parteneriat cu Agenţia universitară a Francofoniei, se vrea „un spaţiu de gândire şi cercetare în afara oricărui eurocentrism”.

Reamintim că franceza este vorbită de circa 300 de milioane de persoane de pe 5 continente fiind astfel a 5-a cea mai vorbită limbă din lume şi a doua cea mai predată limbă străină de pe glob.

 
Ziua Francofoniei şi Săptămâna limbii franceze