Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Patru ambasadori europeni, în post la Paris, dezbat în L’Express despre viitorul Europei

20190320_141347.jpg

Patru ambasadori europeni în post la Paris (Grecia, Olanda, România si Suedia) au dezbàtut în L’Express despre viitorul Europei

Cum să relansăm Europa? La această întrebare, pusă de revista L’Express, au încercat să răspundă patru ambasadori europeni în post la Paris. Diplomaţii din Suedia, Grecia, Olanda şi Luca Niculescu pentru România, au dezbătut mai pe larg la iniţiativa publicaţiei franceze. Cu ce răspunsuri la întrebări au venit cei patru?

Un numitor comun, un răspuns unanim al celor patru diplomaţi, a fost că toţi regretă mult ieşirea Marii Britanii din UE. În Olanda, impactul acestei ieşiri este mai ales economic, Regatul unit fiind al 3-lea partener comercial al olandezilor. De asemenea, ca şi britanicii, olandezii sunt liberali. În schimb, notează ambasadorul olandez la Paris, „populiştii locali nu au profitat de pe urma Brexit-ului. Trebuie spus că opinia publică din Țările de Jos sprijină masiv apartenenţa la UE.”

Suedezii spun şi ei că regretă plecarea britanicilor care erau pentru ei nişte „aliaţi strategici.” Brexit-ul va avea impact şi asupra Greciei, întrucât circa 50.000 de eleni trăiesc în Regatul unit şi mulţi tineri greci îşi fac studiile acolo. Ambasadoarea Greciei în Franţa spune însă că „până şi în 2009, anul de vârf al crizei economice, alegătorii eleni au participat masiv la europarlamentare şi s-au pronunţat în favoarea Europei. Poziţia Greciei în UE nu a fost niciodată contestată. A fi european este parte esenţială a identităţii noastre” mai spune diplomata elenă.

În fine, Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, reaminteşte mai întâi jurnaliştilor de la L’Express că „schimburile comerciale cu Regatul unit se ridică la circa 5 miliarde de euro, adică jumătate faţă de cele pe care le are România cu Franţa. Ce este însă important este că în 2007 britanicii au fost printre cei mai mari susţinători ai aderării României la UE. Apoi, în Regatul unit există o importantă comunitate de români expatriaţi, circa 400.000 de oameni care participă la economia britanică. Nu în ultimul rând, Marea Britanie este o ţară cu care împărtăşim multe lucruri în materie de securitate şi apărare şi în relaţiile transatlantice” spune Luca Niculescu. Un ambasador care notează de asemenea faptul că românii sunt la ora actuală printre popoarele cele mai proeuropene de pe continent.”

Întrebat apoi despre o eventuală politică externă comună la nivel european, Luca Niculescu afirmă că „în scrisoarea preşedintelui francez Emmanuel Macron, adresată recent tuturor europenilor, există mai întâi un diagnostic şi apoi un apel la acţiune. Lucrurile nu se vor regla de la sine. Există acolo un mesaj proeuropean care este foarte important.” Cât despre conceptul de „suveranitate europeană”, „aceasta nu trebuie să fie o formă de protecţionism european. Trebuie să rămânem suverani dar şi deschişi altor orizonturi” spune ambasadorul României în Franţa.

Apropo de relaţiile cu Franţa, Luca Niculescu subliniază că „România întreţine o relaţie specială cu această ţară. Nu cred să existe altă ţară europeană care să aibă astfel de relaţii cu Franţa. Graţie acesteia, România a devenit în secolul 19 o ţară occidentală; instituţiile române au fost elaborate după modelul celor franceze. Suntem foarte sensibili la ceea ce se întâmplă în Franţa. Aşteptăm de la ea să continue să ne inspire dar şi să asculte părerile celorlaţi” conchide diplomatul român.

 
Patru ambasadori europeni în post la Paris dezbat în L’Express despre viitorul Europei