
Special Paris
Expoziţie-eveniment la Paris: "Tutankhamon, tezaurul faraonului"
tutankhamon.jpg

Vizita în expoziţie se face în penumbră, ca şi cum am fi în interiorul unei piramide, a unui mormânt. Cutii, bijuterii, vase, statui şi diverse alte obiecte acoperite cu aur, fac parte din acest tezaur unic. 40% dintre exponate nu au ieşit până acum din Egipt.
Celebra mască de aur a faraonului, realizată din 10 kg de aur, argint şi cupru, obiect unic al artei antice, nu face însă parte din exponatele vizibile la Paris. Capodopera a rămas la muzeul din Cairo, la fel ca şi mumia faraonului care oricum nu se mai mişcă din 2007 din momrântul ei original. Pe post de "vedetă" a acestei manifestări pariziene, unul din cele 4 sicrie în miniatură în care fuseseră puse la vremea respectivă viscerele faraonului
Obiectele din tezaurul lui Tutankhamon vor fi probabil de văzut acum pentru ultima dată la Paris. Intr-adevăr, ministrul egiptean al antichităţilor a prevenit că această expoziţie itinerantă este ultima "ieşire" a lui Tutankhamon în afara patriei sale. "Egiptul a construit un foarte mare muzeu chiar lângă piramidele de la Gizeh. Inaugurarea este prevăzută în 2020. Mesajul acestei expoziţii cu o parte din obiectele lui Tutankhamon este clar: turiştii din lumea întreagă să vină în Egipt ca să admire colecţia Tutankhamon" a declarat Khaled el-Anany.
Expoziţia "Tutankhamon: tezaurul faraonului" este itinerată, adică va fi prezentată în 10 metropole din lume înainte de reveni la Cairo. Parisul este a doua etapă a circuitului, după Los Angeles şi înainte de Londra.
Intrebarea care se pune este dacă noua expoziţie de la Villette va bate recordul primei expoziţii Tutankhamon din capitala Franţei. Acum mai bine de 50 de ani, mai exact în 1967, aşa-zisa "expoziţie a secolului" atrăsese la Petit Palais 1,2 milioane de vizitatori. Si asta cu toate că "doar" 45 de obiecte fuseseră atunci prezentate publicului. Pentru moment, la actuala manifestare care va dura până pe 15 septembrie, şi-au cumpărat déjà bilele 150.000 de persoane.
Reamintim că Tutankhamon a condus Egiptul în Epoca de aur a faraonilor, mai exact în anii 1330 înaintea erei noastre. Insurat la 7 ani cu sora sa vitregă, Tutankhamon a urcat pe tronul ţării la 9 ani şi va sta acolo doar un deceniu, până la moartea sa prematură la 19 ani. In momentul descoperirii sale în 1922, sarcofagul cvasi-intact lui Tutankhamon conţinea circa 5.500 de obiecte.