Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raportul Mueller: Moscova spune că e dispusă să-şi normalizeze relaţiile cu SUA

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Rusia este favorabilă unei ameliorări a relaţiilor cu SUA dar Washington trebuie să facă primul pas. Iată ce a declarat Kremlinul în urma publicării concluziilor anchetei procurorului Robert Mueller referitoare la presupusa imixtiune a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

„A găsi o pisică neagră într-o cameră fără lumină, nu e uşor, mai ales când nu există pisica.” Comentariul aparţine purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse. Evocând o eventuală ameliorare, încălzire a relaţiilor bilaterale ruso-americane, Kremlinul a reamintit că Vladimir Putin şi-a dorit acest lucru de mai multe ori. „Mingea este fără îndoială în tabăra lor. I-a fost transmisă lui Trumpîncă de la Helsinki” a precizat oficialul rus făcând aluzie la summitul Trump-Putin din iulie anul trecut.

Profitând de publicarea concluziilor anchetei procurorului Robert Mueller, anchetă care nu a descoperit nicio dovadă a vreunei complicităţi între Trump şi Moscova în timpul campaniei pentru prezidenţialele din 2016, Kremlinul a respins din nou orice ingerinţă în procesul electoral american. „Poziţia noastră este una de principiu: nu ne amestecăm niciodată în afacerile interne ale altor ţări” a precizat preşedinţia rusă denunţând acuzaţii „fără fundament”.

O serie de politicieni ruşi au comentat şi ei concluziile raportului Mueller. „Rezultatele sunt o ruşine pentru SUA şi elita lor politică” a declarat senatorul Alexei Puşkov. De partea sa, deputatul Leonid Sluţki a estimat că aceste concluzii sunt „un fel de reabilitare politică a preşedintelui american”. In fine, potrivit agenţiei RIA Novosti, senatorul Konstantin Kosacev e de părere că aceste concluzii „permit Rusiei şi SUA să-şi relanseze relaţiile în mai multe domenii”. Puţini analişti cred însă într-o reală relansare a dialogului ruso-american având în vedere actualul context.

 
Raportul Mueller: Moscova spune că e dispusă să-şi normalizeze relaţiile cu SUA