Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cesare Battisti îşi recunoaşte responsabilitatea în 4 crime comise în anii 70

battisti.jpg

Cesare Battisti înconjurat de politisti italieni la coborârea sa din avion, 14 ianuarie 2019
Cesare Battisti înconjurat de politisti italieni la coborârea sa din avion, 14 ianuarie 2019
Sursa imaginii: 
AFP/Alberto PIZZOLI

Cesare Battisti, fostul activist de extremă stângă condamnat în Italia la închisoarea pe viaţă pentru 4 omoruri comise la sfârşitul anilor 70, şi-a recunoscut pentru prima dată responsabilitatea în aceste crime. Reamintim că Battisti a fost refugiat în Franţa aparoape 15 ani după care s-a ascuns în Brazilia. In luna ianuarie el a fost capturat în Bolivia şi predat autorităţilor italiene care l-au încarcerat deîndată.

„Tot ce a fost stabilit în momentul condamnărilor mele este adevărat” a declarat Cesare Battisti, 64 de ani. Este ceea ce susţine procurorul din Milano, citat de presa italiană. Acesta l-a interogat pe Battisti timp de 9 ore, sâmbăta şi duminica trecută.

Fostul militant de extremă stângă şi-a prezentat de asemenea scuzele familiilor victimelor şi a recunoscut greşeala luptei armate. „Lupta armată a împiedicat dezvoltarea unei revoluţii culturale, sociale şi politice care, începând cu 1968, ar fi fost foarte pozitivă” a declarat el din spatele gratiilor puşcăriei din Sardinia unde îşi ispăşeşte pedeapsa.

Niciodată de când a fost condamnat, prin contumacie, în 1993, Cesare Battisti nu şi-a recunoscut faptele comise pe când era înrolat în organizaţia Proletarilor armaţi pentru comunism. Ex-activistul a fost găsit vinovat sau complice a 4 omoruri: un poliţist, un bijutier, un şofer de poliţie şi un măcelar.

Din cele 4 decenii de exil şi fugă prin diverse ţări din lume, aproape 15 ani, între 1990 şi 2004, Cesare Battisti i-a petrecut în Franţa unde a beneficiat de protecţia fostului preşedinte socialist François Mitterrand. Acesta promisese că nu va extrăda niciun militant de extrema stângă care acceptă să renunţe la lupta armată. Ex-preşedintele conservator Jacques Chirac avea să pună capăt acestei „jurisprudenţe Mitterrand” în 2004 pentru a-l extrăda pe Battisti. Acesta a decis însă să fugă atunci în Brazilia, sub o falsă identitate şi, din spusele lui, cu ajutorul serviciilor secrete franceze.

 
Cesare Battisti îşi recunoaşte responsabilitatea în 4 crime comise în anii 70