Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: "Revine mitul ţiganului care fură copii"

260319_roma-blur.jpg

Familie de romi în apropiere de Lyon
Familie de romi în apropiere de Lyon
Sursa imaginii: 
Jean-Philippe Ksiazek, AFP (Archive)

În nordul Parisului au fost comise la începutul acestei săptămîni mai multe acte de violenţă împotriva unor romi, după ce înainte de aceste atacuri au circulat zvonuri legate de răpirea unor copii. Mitul "ţiganului care fură copii" revine în actualitate, scrie cotidianul Le Monde analizînd evenimentele. 

Internetul poate fi un remarcabil instrument de comunicare şi cunoaştere, dar şi un colportor macabru de rumori lipsite de fundament. Este ceea ce s-a întîmplat recent în cîteva comune din nordul Parisului.

Pe reţelele sociale au început să circule false avertismente legate despre nişte aşa-zişi răpitori de copii, răpitori care ar fi romi şi care ar circula cu camionete albe. Atît le-a trebuit unor tineri din cartierele respective, sau mai precis unor bande de tineri fără prea multe ocupaţii. Romii cantonaţi într-o tabără improvizată au fost imediat "identificaţi" ca fiind autorii acestor tenative de răpiri. Luni seară a fost organizată o "expediţie punitivă" împotriva unor romi de la Clichy-sous-Bois, arată Agenţia Frace Presse. De partea lor, romii, mulţi dintr ei sau poate chiar majoritatea lor de origine română, s-au mobilizat pentru a se apăra.

Autorităţile franceze au intervenit dezminţînd într-o primă fază zvonurile şi precizînd că nici o răpire de copii nu a fost semnalată. Au fost apoi operate arestări în rîndurile atacatorilor, unii dintre ei fiind minori. La un moment dat Parchetul de la Bobigny anunţa că 19 persoane au fost reţinute de poliţie, 17 adulţi şi doi minori. Acuzaţiile aduse împotriva lor sunt: acte de violenţă comise în mod voluntar, distrugeri de bunuri şi incendieri, utilizare de arme… Au fost arestaţi şi cîţiva romi care se înarmaseră cu bastoane pentru a se apăra.

Cotidianul Le Monde arată că romii instalaţi pe marginea unei şosele naţionale, cam 250 la număr, în nordul Parisului, nu se simt în prezent în siguranţă. În timpul nopţii unii dintre ei stau de veghe pentru a da alarma în caz de atac. Le Monde îl citează pe un rom de origine română care spune că se află de şapte ani în Franţa dar că niciodată nu a avut probleme de acest gen.

Nu este pentru prima dată însă, arată le Monde, că romii sunt acuzaţi de astfel de acte, că ar încerca să răpească fete sau copii pentru a-i obliga să se prostitueze sau chiar pentru trafic de organe. Iar povestea cu camioneta albă revine din cînd în cînd ca o obsesie. În anii 90 opinia publică franceză a fost profund marcată de afaceri macabre în care erau implicaţi adevăraţi prădători sexuali. Afacerile Dutroux şi Fourniret au făcut să curgă multă cerneală şi au înspăimîntat multe familii. Camioneta albă se “topea” mai repede în masa de maşini şi era şi cea mai ieftină de pe piaţă, iată de ce imaginea ei s-a fixat şi s-a asociat cu aceea a intenţiilor rele.   

În spatele rumorilor lansate însă mai recent pe reţelele sociale se ascund probabil şi reacţii xenofobe sau rasiste. Iar atunci cînd spiritele se înfierbîntă, manipulate de ceea ce acum numim “fakenews” se pot produce veritabile drame, adevărate linşaje.

Falsele poveşti cu copii răpiţi nu circulă însă numai în Franţa, Le Monde citează zvonuri de acest gen în Rusia, unde copii ar fi fost răpiţi de nişte oameni circulînd în vechi maşini ale fostului KGB, celebra Volgă neagră. Iar în Statele Unite, în anii 80, circulau zvonuri despre copii răpiţi de clovni circulînd cu camionete frigorifice. Cei care analizează aceste false ştiri constată că ele ţin de domeniul legendelor urbane… Sigur, lumea nu este lipsită de pericole, dar în cazul atacurilor din nordul Parisului împotriva romilor suntem în cu totul altă categorie de fapte, gratuite şi total condamnabile.