Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sfânta Sofia, din nou moschee?

st_sofia.jpg

In plinà campanie electoralà, presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan relanseazà polemicà despre transformarea Sfintei Sofia în moschee
In plinà campanie electoralà, presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan relanseazà polemicà despre transformarea Sfintei Sofia în moschee
Sursa imaginii: 
AFP/Yasin Akgul

Aflat în campanie electorală pentru ca partidul său să nu fie sancţionat la apropiatele alegeri locale, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a anunţat că doreşte ca Sfânta Sofia, fostă bazilică, azi muzeu, să redevină moschee. O măsură ce riscă să provoace tensiuni cu Grecia şi agitaţie printre creştini.

„A venit vremea pentru ca fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul să redevină o moschee”. Declaraţia îi aparţine lui Recep Erdogan, preşedintele islamo-conservator al Turciei. In opini liderului de la Ankara, „transformarea bazilicii în muzeu a fost o mare eroare. De acum încolo o vom numi moschee” a spus Erdogan, un lider aflat în plină campanie electorală. Duminică au loc alegeri locale iar partidul prezidenţial, AKP, Justiţie şi Dezvoltare, riscă săfie sancţionat. Erdogan spune că schimbarea denumirii „răspunde unei cereri populare” dar ea va fi examinată după scrutinul din 31 martie.

Reamintim că în Sfânta Sofia, bazilică construită în secolul 6 la intrarea Bosforului, au fost încoronaţi numeroşi împăraţi bizantini. In secolul 15, după căderea Constantinopolului în 1453 în mâinile otomanilor, lăcaşul a fost convertit în moschee. In fine, în secolul 20, mai exact în anii 1930, sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Atatürk, Sfânta Sofia a devenit muzeu.

In ultima vreme însă, lăcaşul a fost obiect de polemici între creştini şi musulmani, în particular din cauza multiplicării activităţilor legate de islam în incinta sa. Astfel, au loc acolo déjà lecturi din Coran sau rugăciuni colective.

In realitate, monumentul, clasat pe lista patrimoniului mondial Unesco, este vizitat anual de milioane de turişti. In interior, vizitatorii sunt lăsaţi să mediteze sau doar să profite de arhitectura sa, indiferent de religia lor.

Decizia eventuală de a modifica Sfânta Sofia ar putea provoca furia creştinilor şi aţâţa tensiunile cu învecinata Grecie care déjà de mai multe ori în trecut şi-a exprimat preocupările vizavi de iniţiative ce ar putea repune în cauză unul dintre locurile emblematice ale trecutului ortodox al Istanbulului.

 
Sfânta Sofia, din nou moschee?