Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Militari ruşi în Venezuela: Kremlinul îi cere lui Donald Trump să-şi vadă de treburile lui

avion_russe_caracas.jpg

Un avion rusesc pe aeroportul din Caracas, 24 martie 2019
Un avion rusesc pe aeroportul din Caracas, 24 martie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Jasso

Rusia i-a dat replica lui Donald Trump după ce SUA au denunţat sosirea unor militari ruşi în Venezuela. „Ei nu ameninţă pe nimeni şi vor sta acolo câtă vreme este necesar” a declarat Kremlinul.

Moscova i-a cerut lui Donald Trump să se ocupe de afacerile lui. Totodată, Kremlinul spune că militarii ruşi sosiţi în Venezuela sunt „specialişti” veniţi la Caracas în cadrul unor contracte bilaterale. „Nu cred că ţări terţe trebuie să se îngrijoreze de legăturile noastre cu alte state” a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. Rusia şi Venezuela au semnat într-adevăr în 2011 un acord de cooperare militară ce prevede vânzarea de armament rusesc cu finanţare rusească.

„Nu ne vom amesteca în vreun fel în afacerile interne ale Venezuelei şi aşteptăm şi ca alte ţări să ne urmeze exemplul şi să-i lase pe venezueleni să-şi aleagă singuri destinul” a mai precizat Dmitri Peskov.

Tonul între Moscova şi Washington s-a tot înăsprit în ultima vreme în jurul chestiunii venezuelene, mai ales de când SUA şi alte cira 50 de state din lume l-au recunoscut ca preşedinte interimar pe Juan Guaido şi au cerut plecarea de la putere a lui Nicolas Maduro. Tensiunile au luat un ton şi mai dur după ce week-end-ul trecut două avioane ruseşti au sosit la Caracas. Presa locală spune că a bordul lor se aflau 99 de militari şi 35 de tone de material.

„Rusia trebuie să plece” declarase zilele trecute Donald Trump aflând de această prezenţă. Lucru care a provocat declaraţiile de mai sus. „SUA sunt prezente în numeroase locuri din lume şi nimeni nu le spune unde pot să fie sau nu. Ne dorim deci să putem miza pe un respect reciproc” a estimat Kremlinul care a mai promis că această prezenţă militară „va sta în Venezuela câtă vreme va fi nevoie şi nu va ameninţa pe nimeni”.

 
Militari ruşi în Venezuela: Kremlinul îi cere lui Donald Trump să-şi vadă de treburile lui