Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un comic, un "rege al ciocolatei" şi o "prinţesă a gazului", favoriţii prezidenţialelor din Ucraina

kiev.jpg

Afise electorale la Kiev
Afise electorale la Kiev
Sursa imaginii: 
Reuters

Duminică are loc primul tur al prezidenţialelor în Ucraina. Favoritul sondajelor este un actor de comedie pe nume Volodimir Zelenski. Printre ceilalţi 38 de candidaţi în cursă - un record - se numără actualul şef de stat, Petro Poroşenko, şi ex-premierul Iulia Timoşenko. Rezultatul final este foarte incert în condiţiile în care contextul politic este tensionat, populaţia este confruntată cu o gravă criză economică şi financiară, corupţia este endemică iar războiul din estul ţării a făcut, déjà potrivit cifrelor ONU, 13.000 de morţi.

Ascensiunea lui Volodimir Zelenski a fost pe cât de rapidă şi impresionantă, pe atât de neaşteptată. Comicul în vârstă de 41 de ani îşi devansează net adversarii cu toate că practic nu a făcut campanie. Zelenski s-a exprimat doar prin intermediul unor mesaje video, pe reţelele de socializare şi a le-a vorbit miilor de oameni care au venit să-i vadă spectacolele umoristice. In rest, singura experienţă "politică" a lui actorului a fost rolul de preşedinte pe care l-a jucat într-un serial de televiziune.

Simpatia de care se bucură Zelenski se înscrie în tendinţa mai generală, observată şi pe alte meridiane, de sfidare, de neîncredere în clasa politică tradiţională şi în elite. Elite care în Ucraina - dar nu numai - au fost compromise de numeroase afaceri de corupţie în contextul în care ţara este confrunată cu o gravă criză economico-financiară şi în plus, de 5 ani, cu un război la graniţa sa estică. In aceste condiţii, criticii lui Zelenski pun la îndoială capacitatea acestuia de a guverna Ucraina în cazul în care câştigă prezidenţialele de duminică. Alţii spun că actorul nu este decât marioneta unui oligarh, patron al unui canal de televiziune. Canal care sâmbătă, ziua în care orice campanie electorală este interzisă, va difuza 7 ore de spectacole cu Zelenski şi un documentar despre Ronald Reagan, fost actor, devenit preşedinte al SUA. Vocea lui Reagan în film este dublată de … Volodimir Zelenski.

Destul de mult în spatele acestuia, potrivit sondajelor de opinie, se află umăr la umăr, actualul şef de stat Petro Poroşenko şi fostul premier Iulia Timoşenko. Aceasta din urmă, taxată uneori drept populistă, a fost poreclită "prinţesa gazului" din cauza trecutului ei - în anii 90 - în fruntea unui conglomerat de distribuire a hidrocarburilor. Astăzi, principalul argument electoral al lui Timoşenko este promisiunea de a înjumătăţi factura energetică a compatrioţilor ei dacă este aleasă în funcţia supremă. In vârstă de 58 de ani, Iulia Timoşenko şi-a abandonat demult coafura care o caracteriza şi a încercat să facă uitate necazurile judiciare care au dus-o în 2011 după gratiile închisorii pentru mai bine de 3 ani - din 7 la câţi a fost condamnată într-un proces pe care occidentalii l-au considerat drept unul politic.

Un naţionalist, un căutător de nevastă şi unul care pupă vacile, în cursă pentru prezidenţiale

In fine, Petro Poroşenko, botezat "regele ciocolatei" după ce a făcut avere - a fost chiar miliardar - în sectorul dulciurilor, este şi el dat în trioul de frunte al pretendenţilor la preşedinţia Ucrainei. Originar dintr-o regiune rusofonă, aliat cu ex-preşedintele Viktor Ianucovici în anii 2010 înainte de a-şi schimba tabăra politică pentru a deveni şef de stat în 2014, Poroşenko nu a fost capabil să-şi ţină promisiunile electorale. In urmă cu 5 ani spunea că va înfrânge corupţia atotprezentă şi va pune capăt repede războiului din estul ţării. Azi, eşecul său este clar pentru toată lumea. Singurul punct pozitiv pe agenda liderului de la Kiev: întărirea relaţiilor cu occidentalii.

Printre ceilalţi 36 de candidaţi la prezidenţialele de duminică se regăsesc candidaturi dintre cele mai fanteziste. Ruslan Koşulinski este un naţionalist, fost combatant contra separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. Oleg Liaşko speră el să atragă votul ţăranilor … îmbăţişând vaci. Iuri Timoşenko spune de partea sa că el chiar vrea să fie ales dar toţi îl bănuie că nu e în cursă decât ca să-i inducă în eroare pe alegători şi să atragă astfel voturile omonimei sale, Iulia. Nu în ultimul rând, un fost ministru al ecologiei a profitat de prezenţa mediatică a campaniei electorale pentru a-şi căuta … o nevastă.

Intr-o campanie pe care mulţi o descriu drept "cea mai murdară şi mai scumpă" din istoria Ucrainei, buletinele de vot sunt şi ele un exemplu de absurditate şi de bani aruncaţi pe fereastră. Corespondenta RFI la Kiev ne spune că "buletinul de vot are 83 de centimetri lungime. Toate buletinele puse cap la cap ar acoperi distanţa dintre Kiev şi Montevideo, capitala Uruguay…"

O altă absurditate, un alt record, este cel al observatorilor. 139 de ONG-uri au fost înregistrate din care însă "85 nu au nicio experienţă în observarea alegerilor" potrivit analiştilor de la Opora. Printre aceste organizaţii se numără şi aşa-zisa "Brigadă naţională", o miliţie paramilitară rataşată unui lider naţionalist.