Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autori români la Salonul literaturii poliţiste de la Lyon

lyon.jpg

Sursa imaginii: 
Quais du Polar

La Lyon are loc între 29 si 31 martie Salonul literaturii poliţiste, cu un accent special anul acesta pe literatura de acest gen scrisă în România. Mai mulţi autori români, printre care George Arion, sunt prezenţi la Lyon.

Ediţia de anul acesta a salonului numit Quais du Polar este specială întrucît manifestarea sărbătoreşte 15 ani de existenţă. Publicul a fost fidel în tot acest timp şi a crescut numeric, iar manifestarea, spun organziatorii, este unică în Europa. Anul trecut, de exemplu, 90 000 de vizitatori au avut ocazia să întîlnească 120 de autori de 15 naţionalităţi diferite.

Toate evenimentele programate în cadrul acestui Salon, cu excepţia filmelor, sunt gratuite şi se derulează în mai multe spaţii din Lyon, unul dintre ele fiind chiar primăria oraşului.

Literatura poliţistă scrisă în ţările nordice este invitata de onoare anul acesta, în contextul în care, în ultimii zece ani, autorii de romane poliţiste din Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Islanda au devenit celebri pe plan european dar si internaţional. Se poate vorbi chiar de un fenomen al "romanului negru" provenit din Europa de Nord. 24 de autori din aceste ţări sunt prezenţi la Lyon pe durata salonului.

Autorii români, în contextul sezonului cultural Franţa – România, sunt şi ei la Lyon. George Arion, în primul rînd, un autor care a relansat acest gen literar în România cu o carte devenită celebră, apărută în 1983 şi intitulată "Atac în bibliotecă". Mai sunt invitaţi la Lyon Lucian Dragoş Bogdan şi Bogdan Teodorescu.

Salonul Quais du Polar se exportă în felul său iar în luna iunie, în capitala României, va avea loc a treia ediţie a unui eveniment intitulat "Zilele şi nopţile literaturii poliţiste la Bucureşti." O delegaţie de autori şi editori francezi va face deplasarea în acel context.

Între timp însă este aşteptată, în versiunea română şi franceză, o carte poliţistă scrisă la patru mîini, de autorul român Lucian Dragoş Bogdan şi de autorul francez Jacky Schwartzmann. Ar mai fi de precizat că termenii "literatură poliţistă" sau "roman negru" nu spun suficient de multe lucruri despre complexitatea unui gen literar care captează şi aspecte sociale, care înseamnă şi critică politică şi socială, şi reflecţie, şi imaginaţie ştiinţifico-fantastică uneori, ca să nu mai vorbim de spirit de aventură şi umor.