Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande: Într-o bună zi, extrema dreaptă va ajunge la putere în Franţa

hollande.jpg

Fostul presedinte francez François Hollande îsi reeditezà cartea de succes "Lectiile puterii"
Fostul presedinte francez François Hollande îsi reeditezà cartea de succes "Lectiile puterii"
Sursa imaginii: 
AFP/BERTRAND GUAY

François Hollande visează să repună stânga pe picioare. Fostul preşedinte socialist reeditează miercuri cartea sa de succes "Lecţiile puterii", ocazie cu care i-a adăugat trei capitole noi. Trei capitole în care propune o serie de "reţete" şi strategii pentru a recuceri electoratul popular. Ce propune concret François Hollande?

Naţionalizarea "bunurilor comune" - precum apa, aerul, mările şi subsolurile - figurează la loc de frunte pe lista propunerilor făcute de François Hollande. Ex-preşedintele socialist francez e de asemeena de părere că stânga trebuie şi ea să apere Naţiunea. In fine, la nivel european, pentru a relansa UE, fostul lider de la Paris îşi doreşte un parteneriat întărit cu Germania. In acest sens, Hollande propune ca Franţa şi Germania să-şi împartă un acelaşi loc în Consiliul de securitate ONU.

Intr-unul din noile capitole adăugate cărţii sale "Lecţiile puterii", François Hollande nu-l iartă pe fostul său apropiat, Emmanuel Macron, devenit între timp succesorul lui la Palatul Elysée. Discursul actualului preşedinte este "prea marţial". Macron este în plus "prea sigur de norocul lui" mai scrie Hollande.

In fine, ex-preşedintele pune în gardă contra "gravei erori" de a miza pe "o bipolarizare a vieţii politice cu extrema dreaptă întrucât riscul ca aceasta să ajungă la putere în Franţa este real. Liberalismul şi naţionalismul ar vrea ca între ele două să nu mai existe nimic, aşa cum era în trecut cu capitalismul şi comunismul. Această confruntare ar fi însă mortală" e de părere François Hollande. In paginile ziarului Le Parisien, acesta prezice dealtfel, pe un ton alarmist, că "extrema dreaptă va ajunge la putere în Franţa, într-o bună zi, în 2022 sau mai târziu".

 
François Hollande: Într-o bună zi, extrema dreaptă va ajunge la putere în Franţa