Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce propune Mark Zuckerberg pentru a reglementa internetul?

fb.jpg

Mark Zuckerberg, patronul-fondator al retelei Facebook
Mark Zuckerberg, patronul-fondator al retelei Facebook
Sursa imaginii: 
Reuters/Norbert von der Groeben

Mark Zuckerberg, fondatorul şi patronul reţelei de socializare Facebook, cere puterilor publice din lumea întreagă să joace "un rol mai activ" pentru a reglementa internetul. Zuckerberg sugerează astfel ca statele să să inspire din regulile europene în materie de protecţie a vieţii private.

Ca să atingă cât mai mulţi lideri de opinie, Mark Zuckerberg nu şi-a publicat pe Facebook ideile ci în presa internaţională. Tribuna tânărului patron al primei reţele de socializare din lume cu peste două miliarde de clienţi a apărut în ziare clasice: Washington Post în SUA, Sunday Independent în Irlanda, Frankfurter Allgemeine Zeitung în Germania şi Le Journal du Dimanche în Franţa.

Zuckerberg e de părere că trebuie ca regulile pe internet să evolueze pentru a păstra ce-i mai bun şi anume libertatea oamenilor de a se exprima şi oportunitatea antreprenorilor de a creea. Pentru a proteja societatea de prejudicii mai largi, patronul Facebook propune ca noi reguli să se aplice în 4 domenii: conţinuturile violente şi de ură, integritatea alegerilor, protecţia vieţii private şi portabilitatea datelor. Trebuie spus că reţeaua Facebook a fost criticată în ultima vreme tocmai în aceste 4 direcţii.

Pentru protecţia datelor, Mark Zuckerberg sugerează ca tot mai multe state să se inspire din Regulamentul european de protecţie a datelor (RGPD). Pentru conţinuturile violente şi de ură, patronul Facebook propune instaurarea unui organism terţ care să definească standardele privind difuzarea acestor conţinuturi şi să se evalueze firmele pe baza acestor standarde. In fine, privind alegerile, Zuckerberg cere puterilor publice să-şi modernizeze legislaţiile "pentru a reflecta mai bine actualele ameninţări."

 
Ce propune Mark Zuckerberg pentru a reglementa internetul?