Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezbaterea dezbaterii în parlamentul de la Paris

macron.jpg

Presedintele Emmanuel Macron pe 1 februarie 2019, la o dezbatere cu primari francezi
Presedintele Emmanuel Macron pe 1 februarie 2019, la o dezbatere cu primari francezi
Sursa imaginii: 
Michel Euler/REUTERS

„Dezbaterea dezbaterii” s-ar putea intitula evenimentul de marţi din parlamentul de la Paris. În aşteptarea deciziilor executivului, deputaţii şi senatori francezi dezbat începând de marţi principalele teme evocate în cadrul consultării naţionale botezate „marea dezbatere”. Cu ce rezultate se poate termina această dezbatere?

După două luni de mare dezbatere, aleşii francezi vor aborda o serie de teme: tranziţia ecologică, fiscalitatea şi cheltuielile publice. Miercuri vor dezbate despre democraţie, organizarea statului şi servicii publice. Fiecare grup politic se va putea exprima, după care vor urma tradiţionalele întrebări şi răspunsuri cu membrii guvernului.

Lunea viitoare, 8 aprilie, guvernul va prezenta sinteza celor 1,5 milioane de contribuţii ale cetăţenilor francezi. A doua zi, pe 9 aprilie, premierul Edouard Philippe va face o declaraţie în Adunarea naţională, declaraţie urmată de o dezbatere dar nu şi de un vot. La fel se va întâmpla şi pe 10 aprilie în Senat.

De când a fost lansată acum două luni şi jumătate „marea dezbatere” naţională, cele două camere ale parlamentului francez nu au avut niciun rol oficial. Unii dealtfel au regretat că ”toată lumea dezbate, mai puţin cei care au fost aleşi pentru asta”. Asta nu înseamnă că parlamentarii francezi au rămas inerţi. Fiecare s-a implicat, mai mult sau mai puţin, în diversele circumscripţii, cu excepţia aleşilor extremişti, de dreapta şi de stânga, care s-au distanţat clar de „marea dezbatere”.

Premierul Philippe a estimat drept „legitimă” dezbaterea de marţi şi miercuri din Parlament. Rămâne acum de văzut dacă diverşii aleşi vor juca sau nu jocul. Cei mai sceptici şi critici dintre ei, frustraţi că intervin la „capătul cursei”, ar putea boicota discuţiile.

Rezultatele finale, „marile axe ale răspunsului” vor fi anunţate la mijlocul lunii aprilie de preşedintele Emmanuel Macron. Deciziile vor lua diferite forme: legi, ordonanţe, regulamente şi poate chiar un referendum.

 
Dezbaterea dezbaterii în parlamentul de la Paris