
Special Paris
Venezuela: Opozantul Juan Guaido riscă să-şi piardă imunitatea parlamentară
guaido.jpg

Curtea supremă, cea mai înaltă jurisdicţie din Venezuela, îi reproşează lui Juan Guaido, - care este şi preşedintele parlamentului de la Caracas, controlat de opoziţie – că a încălcat interdicţia de a părăsi ţara, interdicţie dată în 29 ianuarie. E adevărat că opozantul, în vârstă de 35 de ani, a efectuat la sfârşitul lui februarie, începutul lui martie, un mini-turneu la vecinii săi din în America de sud: Columbia, Brazilia, Paraguay, Argentina şi Ecuador.
Decizia Curţii supreme poate, teoretic, să ducă la o inculpare a lui Juan Guaido în faţa justiţiei. Consecinţele concrete ale acestei decizii sunt însă greu de anticipat într-o ţară în care nimeni nu mai recunoaşte legitimitatea nimănui.
In ultimele săptămâni, mai multe sancţiuni ale puterii de la Caracas au fost pronunţate contra liderului opoziţiei. Astfel, controlorul general al Republicii, însărcinat cu transparenţa administraţiei, l-a declarat pe Guaido ineligibil timp de 15 ani. I se reproşează că în declaraţia sa de venituri, Guaido nu a justificat anumite cheltuieli pe care le-a efectuat în ţară şi în străinătate cu fonduri venite din alte ţări. Sancţiunea a fost descrisă drept „ilegală” de cel în cauză şi „ridicolă” de administraţia americană. Washington a pus déjà în gardă regimul chavist de la Caracas vizavi de eventuale represalii contra lui celui pe care-l consideră şeful de stat legitim al Venezuelei.
Electrica raţionalizată, şcolile închise, ziua de lucru redusă
Reamintim că Juan Guaido este déjà vizat de o anchetă preliminară pentru „acţiuni care au afectat pacea în republică”, motiv pentru care i s-a interzis preşedintelui parlamentului să părăsească Venezuela fără autorizaţie.
Semn al febrilităţii care domneşte în această ţară confruntată de la începutul anului cu disputa pentru putere între preşedintele Nicolas Maduro şi opozantul său Juan Guiado, liderul de la Caracas l-a schimbat pe ministrul energiei. In locul unui general aflat în post din 2015 a fost numit un inginer din industria electrică. Trebuie spus că de mai multe zile Venezuela este confruntată cu tăieri masive ale curentului electric, lucru care a împins guvernul să raţionalizeze electrica. Măsura, intrată în vigoare duminică, va dura o lună. Răstimp în care şcolile vor fi închise iar ziua de lucru redusă. In timp ce Maduro afirmă că întreruperile de curent se datorează „atacurilor teroriste şi de sabotaj” contra principalei centrale hidrolectrice din ţară, opoziţia şi experţii spun că aceste tăieri de curent sunt rezultatul unor infrastructuri vetuste în care nu s-a investit nimic de ani de zile pentru a le ameliora.
In afară de electricitate, Venezuela suferă şi de alte numeroase lipsuri de tot felul, situaţie pusă de Maduro pe seama sancţiunilor financiare impuse de americani. Potrivit Naţiunilor unite, mai bine de un sfert dintre venezueleni ar avea nevoie de un ajutor umanitar de urgenţă.