Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şocurile climatice şi conflictele, primele cauze al crizelor alimentare

somalia.jpg

Seceta din Somalia a fàcut ravagii
Seceta din Somalia a fàcut ravagii
Sursa imaginii: 
Reuters/Feisal Omar

Şocurile climatice şi conflictele vor rămâne şi anul acesta primele cauze al crizelor alimentare din lume. Avertismentul vine de la mai multe agenţii ONU care şi-au publicat raportul anual pe tema insecurităţii alimentare. Care sunt cifrele cele mai semnificative pe anul 2018?

Anul trecut, peste 113 milioane de persoane din 53 de ţări din lume – mai ales africane - erau în insecuritate alimentară, se poate citi în raportul anual publicat de Food Security Information Network, program susţinut de mai multe agenţii ONU printre care FAO, Fondul pentru agricultură şi alimentaţie. Cifra se referă la crizele alimentare cele mai severe şi ea este în uşoară scădere faţă de 2017 când se înregistrau 124 de milioane de persoane confruntate cu grave probleme alimentare.

Cele mai afectate 8 state din lume de malnutriţie acută, cele în care se află două treimi dintre oamenii în insecuritate alimentară, sunt Yemen, Republica democratică Congo, Afganistan, Etiopia, Siria, Sudan, Sudanul de sud şi nordul Nigeriei. In aceste ţări în majoritate africane, afectate de o manieră „disproporţionată” de foamete, 72 de milioane de persoane sunt lovite de flagel. Trebuie spus că în unele dintre aceste state, până la 80% din populaţie poate depinde de agricultură.

In Yemen, ţară din peninsula arabică afectată de 4 ani de un război civil, mai bine de jumătate din populaţie – 53 de procente – are nevoie urgentă de hrană, de ajutor alimentar. Potrivit Unicef, în Yemen la fiecare 10 minute un copil moare de foame. In Etiopia, Somalia sau Zimbabwe, sub 10% dintre copii cu vârstele între 6 şi 23 de luni, beneficiază de un regim alimentar corect, care să le permită să crească şi să se dezvolte cum trebuie.

87% din familiile din Venezuela, considerate sărace

In fine, 29 de milioane de persoane în lume suferă de insecuritate alimentară acută din motive climatice. Fenomenele meteo extreme precum secetele sau inundaţiile s-au dublat în ultimele trei decenii provocând, de exemplu, malnutriţie în Afganistan, Irak şi Siria.

Nu în ultimul rând, pe un alt continent, cel sud-american, sărăcia face ravagii provocând astfel şi foamete. In Venezuela, ţară bogată dar confruntată cu o gravă criză politică şi condusă de un regim stângist, 87% dintre familii erau considerate în 2017 ca fiind sărace. Inflaţia galopantă a dus la o creştere spectaculoasă a preţurilor la alimente şi produse de primă necesitate. Potrivit şefului urgenţelor de la FAO, citat de agenţia France Presse, „Venezuela ar trebui să fie declarată anul acesta, în 2019, în stare de criză alimentară.”

Raportul publicat de o serie de agenţii ONU se alarmează şi de situaţia din ţările vecine cu cele aflate în conflict, ţări în care sosesc masiv refugiaţi. Sunt date drept exemplu Egiptul, Iordania, Libanul şi Turcia, state în care au venit sirieni dar şi Bangladesh, unde s-au refugiat rohingya veniţi din Birmania.

 
Şocurile climatice şi conflictele, primele cauze al crizelor alimentare