Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Algeria întoarce pagina Bouteflika

algeria.jpg

Scene de bucurie pe stràzile din Alger la aflarea demisiei presedintelui Abdelaziz Bouteflika, 2 aprilie 2019
Scene de bucurie pe stràzile din Alger la aflarea demisiei presedintelui Abdelaziz Bouteflika, 2 aprilie 2019
Image source: 
Reuters/Ramzi Boudina

Algeria s-a trezit miercuri fără Abdelaziz Bouteflika la şefia statului, o premieră de 20 de ani încoace. După 6 săptămâni de manifestaţii în toată ţara, demisia preşedintelui a fost grăbită de recentele declaraţii ale armatei.

Armata algeriană, atotputernică, este cea care l-a împins pe Abdelaziz Bouteflika spre ieşire. În 26 martie şi apoi în 30 martie, şeful statului-major a estimat că soluţia crizei politice este aplicarea articolului 102 al Constituţiei, cel care-l consideră pe şeful statului incapabil să mai conducă ţara din motive de sănătate. Din acel moment, treptat, toţi susţinătorii lui Bouteflika - partidul, ex-premierul, şamd. - îşi retrag sprijinul.

Într-o ultimă tentativă de a se mai agăţa puţin de putere, Bouteflika publică luni un comunicat în care promite că va pleca de la preşedinţie pe 28 aprilie, adică peste 4 săptămâni, la terminarea mandatului său, al 5-lea. Marţi, armata consideră însă răspunsul nul şi neavenit. Tonul comunicatului militarilor este ameninţător, lucru care explică probabil şi viteza - doar o oră şi jumătate după reacţia armatei - cu care preşedintele acceptă să demisioneze imediat. Imaginile difuzate apoi la televiziune, în care se poate vedea şeful statului, imobilizat în scaunul său cu rotile şi foarte slăbit, cum îi înmânează un document preşedintelui Consiliului Constituţional, confirmă anunţul precedent făcut prin comunicat. Bouteflika, la preşedinţia statului de două decenii, pleacă din post.

Anunţul demisiei sale a fost primit cu urale şi manifestaţii de bucurie pe principalele artere ale capitalei Alger dar şi în provincie. Satisfacţie dar şi îngrijorare pentru că toţi ştiu că plecarea preşedintelui nu e decât primul pas.

"Toţi de la putere trebuie să dispară", noul slogan al algerienilor

Potrivit Consituţiei algeriene, şef interimar al statului devine preşedintele Consiliului naţiunii, echivalentul senatului. Problema este că Abdelkader Bensalah, 77 de ani, este un apropiat al lui Bouteflika şi conduce senatul algerian de 17 ani. Sub direcţia lui, în maximum 90 de zile, trebuie organizat un nou scrutin prezidenţial. Ipoteză ce riscă să fie respinsă de stradă care nu-şi doreşte deloc o tranziţie pilotată de figurile actualei conduceri. "Toţi de la putere trebuie să dispară" este noul slogan al populaţiei algeriene. O populaţie decisă să iasă din nou în stradă vineri 5 aprilie pentru a cere abdicarea unui întreg "sistem" politic.

Ambiţios şi talentat de tânăr, Abdelaziz Bouteflika a fost un apropiat al colonelului Houari Boumediene, fostul om forte al Algeriei post-coloniale. In 1963, la doar 26 de ani, devine, la aceea vreme, cel mai tânăr ministru de externe din lume. Relaţiile sale cu Franţa vor fi încă de atunci ambivalente. Inconjurat tot timpul de femei frumoase, îmbrăcat la patru ace din magazine şic pariziene, Bouteflika se arată şi un diplomat ieşit din comun. In 1974, la a 29-a sesiune a Adunării generale ONU pe care ţara sa o va prezida, Bouteflika se va face cunsocut lumii întregi. Algeria era pe atunci lider al statelor lumii a treia şi va conduce şi mişcarea ţărilor nealiniate.

La sfârşitul anilor 70 se schimbă puterea de la Alger iar Abdelaziz Bouteflika îşi va începe lunga – 18 ani – traversare a deşertului. Punerea pe tuşă ia sfârşit în 1987 când va reveni din exilul său european la Alger. Repede după aceea ţara se afundă însă într-un sângeros şi lung război civil marcat de teroarea islamistă şi represiunea armată. După ce refuză o primă dată propunerea militarilor de a prelua preşedinţia ţării în 1994, Bouteflika va accepta oferta 5 ani mai târziu, în 1999 când devine deci al 7-lea preşedinte al Algeriei cu 74% din sufragii. «Boutef» cum îl porecliseră ai lui, are 62 de ani când ajunge şef al statului. Două decenii mai târziu şi după 4 mandate de preşedinte, Bouteflika a fost împins spre ieşire de aceeaşi militari care l-au susţinut până acum.

Parisul, fostă putere colonială, a reacţionat la demisia lui Abdelaziz Bouteflika prin vocea ministrului francez de externe. «Suntem încrezători în capacitatea algerienilor de a continua tranziţia democratică în acelaşi spirit de calm şi responsabilitate» a declarat Jean-Yves Le Drian, şeful diplomaţiei franceze. Un ministru care a mai estimat că «odată cu demisia preşedintelui Bouteflika, se întoarce o pagină importantă a istoriei algeriene.»

Algeria întoarce pagina Bouteflika