Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carlos Ghosn convoacă presa şi promite să spună « adevărul »

Carlos Ghosn la Tokyo, 12 martie 2019

Carlos Ghosn, fostul PDG al grupului Renault-Nissan-Mitsubishi, a anunţat într-un scurt mesaj postat pe reţeaua Twitter că va organiza joi 11 aprilie o conferinţă de presă. Ocazie cu care fostul patron franco-libanezo-brazilian promite că va spune «adevărul despre ceea ce se întâmplă».

«Sunt gata să vă spun adevărul despre ceea ce se întâmplă. Conferinţă de presă pe 11 aprilie.» Pe cât de scurt pe atât de clar este mesajul lui Carlos Ghosn postat pe Twitter via un cont deschis zilele trecute şi care a fost declarat oficial de reţeaua de socializare. In câteva zile contul @carlosghosn a atras astfel circa 30.000 de abonaţi. Singurul mesaj al ex-PDG-ului Renault-Nissan-Mitsubishi a fost publicat în engleză şi japoneză. Cum Carlos Ghosn nu are voie să aibă acces la internet, potrivit controlului judiciar pe care i l-a impus justiţia niponă, contul este probabil administrat de avocaţii japonezi ai fostului patron.

 

 

Reamintim că Ghosn a fost arestat în 19 noiembrie anul trecut la Tokio şi încarcerat timp de mai bine de o sută de zile. Eliberat la începutul lui martie contra unei cauţiuni de circa 9 milioane de dolari, Carlos Ghosn este de atunci consemnat la domiciliu, trăieşte deci sub supraveghere, nu are voie să părăsească Japonia şi este supus unui control judiciar extrem de sever.

Intr-un interviu acordat agenţiei France Presse în ianuarie, pe când era deci încă în închisoare, Carlos Ghosn spunea că este «victima unui complot» pus la cale de Nissan, firmă acuzată de «trădare». Constructorul japonez ar fi vrut astfel să împiedice o integrare mai mare a firmelor Renault, Nissan şi Mitsubishi. Cum el nu s-a exprimat deloc în faţa presei de când a fost eliberat sub cauţiune, e normal ca presa dar şi restul lumii să aştepte cu nerăbdare şi versiunea acuzatului.

Renault nu-i va vărsa lui Carlos Ghosn pensia de 770.000 euro pe an

Fostul mare patron, azi în vârstă de 65 de ani, a fost de trei ori inculpat de justiţia niponă. De două ori pentru că ar fi omis să declare fiscului o mare parte din venituri în perioada 2010-2018. E vorba de o sumă de circa 80 de milioane de dolari. O a treia acuzaţie se referă la abuzul de încredere. Din spusele parchetului, Ghosn ar fi încercat să acopere cu banii Nissan pierderile personale înregistrate în bursă în momentul crizei financiare din 2008. Tot atâtea acuzaţii pentru care Carlos Ghosn va fi judecat, probabil la toamnă, la Tokio.

Potrivit mediilor de informare nipone, procurul japonez însărcinat cu dosarul Ghosn ar putea în curând anunţa noi acuzaţii contra fostului patron franco-libanezo-brazilian. Acesta este bănuit şi de deturnare, în scopuri personale, între 2012 şi 2018, a unor bani vărsaţi iniţial de constructorul de maşini Nissan unui distribuitor din Oman. O parte din cele 35 de milioane de dolari ar fi ajuns în cele din urmă pe contul lui Carlos Ghosn care şi-a cumpărat astfel un yacht…Dacă parchetul chiar decide să-l inculpeze a 4-a oară pe fostul magnat, rămâne de văzut dacă acesta va fi sau nu din nou încarcerat.

Pe de altă parte, consiliul de administraţie Renault a refuzat să-i acorde o pensie anuală de 770.000 de euro fostului patron al grupului francez, demisionar din luna ianuarie. In urmă cu câteva săptămâni constructorul refuzase de asemenea să-i verse o parte din salariul pe anul trecut şi primele la care pretindea Ghosn.

 
Carlos Ghosn convoacă presa şi promite să spună « adevărul »