Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ancheta mondială privind «Panama Papers» a permis statelor să recupereze peste un miliard de euro

panama_papers.jpg

In trei ani de zile, ancheta "Panama Papers" a permis statelor sà recupereze circa un miliard de euro
In trei ani de zile, ancheta "Panama Papers" a permis statelor sà recupereze circa un miliard de euro
Sursa imaginii: 
Reuters/Yves Herman

Peste un miliard de euro au fost recuperaţi de diversele state din lume de la fraudatorii fiscali daţi în vileag de «Panama Papers». Ancheta mondială privind bunurile offshore a apărut acum 3 ani la iniţiativa Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţii. O ocazie deci pentru presa parteneră – printre care se numără şi cotidianul francez Le Monde - de a face un bilanţ.

Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ) a colaborat în 2016 cu peste 100 de redacţii din 76 de ţări în ancheta botezată «Panama Papers». Trei ani mai târziu, a sosit momentul bilanţului, socoteala banilor recuperaţi.

Contorul s-a oprit pentru moment la puţin peste un miliard de euro. Bani recuperaţi deci de diversele administraţii fiscale sub formă de impozite sau amenzi. Suma este ridicol de mică faţă de sutele de miliarde de euro pierdute anual de comunitatea internaţională din cauza fraudei fiscale şi a paravanurilor oferite fraudatorilor de diversele paradisuri fiscale.

Si totuşi, notează Le Monde, această sumă, oricât de mică poate părea, arată voinţa statelor de a pune capăt acestor sisteme de fraudă. In plus, suma anunţată acum nu înseamnă că este şi cea finală. Uneori anchetele sunt foarte lungi şi complexe, suma poate deci urca mai mult, spune ministerul francez al Economiei şi Finanţelor.

In Franţa, potrivit cifrelor obţinute de Le Monde de la administraţia fiscală, s-au realizat din 2016 încoace peste 500 de controale fiscale pe baza lui «Panama Papers». Au fost astfel identificaţi 415 fraudatori potenţiali care au permis statului să recupereze 120 de milioane de euro. E puţin faţă de recordul de 330 de milioane recuperate de administraţia britanică dar aproape de cele 163 de milioane ale Germaniei şi 146 de milioane ale Spaniei.

 
Ancheta mondială privind «Panama Papers» a permis statelor să recupereze peste un miliard de euro