Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După Franţa, Canada vrea interzicerea unor implanturi mamare

franta_este_prima_tara_ce_interzice_implanturi_mamare_banuite_ca_favorizeaza_o_forma_rara_de_cancer.jpg

Franta este prima tara ce interzice implanturi mamare banuite ca favorizeaza o forma rara de cancer.
Franta este prima tara ce interzice implanturi mamare banuite ca favorizeaza o forma rara de cancer.
Image source: 
Getty Images/Photodisc/Peter Zeray

Agenţia americană pentru Siguranţa Medicamentelor a contabilizat în lume, până la finele lui septembrie 2018, aproximativ 460 de cazuri de tumori înregistrate la persoane cu implant mamar iar 9 persoane au decedat. Interdicţia franceză priveşte toate implanturile mamare Biocell realizate dintr-un înveliş « macrotexturat », conceput de compania americană Allergan şi care ar fi vinovat de 59 de cazuri de limfom.

Franţa este prima ţară ce a interzis implanturile mamare bănuite că pot declanşa o formă rară de cancer dar subiectul este dezbătut în Uniunea Europeană, Canada şi Statele Unite, după cum susţin liderii Agenţiei franceze pentru siguranţa medicamentelor.

Interdicţia franceză priveşte toate implanturile mamare Biocell realizate dintr-un înveliş «macrotexturat», conceput de compania americană Allergan şi care ar fi vinovat de 59 de cazuri de limfom – o tumoare apărută la femei şi descoperită în ultimii 8 ani în Franţa. 3 femei au murit în urma complicaţiilor.

Totodată, autorităţile din Paris au decis interzicerea protezelor realizate dintr-o peliculă de poliuretan – ele reprezintă 3% din piaţa de implanturi.

Ca măsură de precauţie, autorităţile franceze au retras de pe piaţă implanturi ce au o textură echivalentă cu Biocell şi fabricate de alte cinci laboratoare. În total, este vorba de 27% din implanturile ce au fost vândute în Franţa anul trecut.  

Christelle Ratignier-Carbonneil  este directoarea adjunctă a Agenţiei franceze pentru Siguranţa medicamentelor: "Mesajul principal pentru femeile ce poartă o proteză mamară, în cazul în care nu au niciun semn că ar fi ceva în neregulă – nu au dureri spre exemplu şi nu constată malformaţii, ele nu ar trebui să îşi facă griji căci nu este cazul să recurgă la extragerea implantului.

Dar, este necesar să îşi facă un control pentru ca un specialist să fie cel care va decide dacă este ceva în neregulă sau nu.

De altfel, toate femeile ar trebui să îşi facă un control, cel puţin o dată pe an, indiferent dacă au sau nu o proteză mamară.

Este vorba de o măsură de precauţie pentru a diminua un risc. Este important să putem diminua expunerea la acest risc iar în cazul în care se constată existenţa unei tumori să putem interveni cât mai rapid.  

În Statele Unite, autorităţile au realizat audieri publice pe această temă, timp de două zile, la finele lui martie, urmând să ia o decizie în săptămânile următoare.

Autorităţile americane au recunoscut în martie că există un risc motiv pentru care au convocat o  audiere publică la care au fost invitaţi oameni de ştiinţă şi responsabili din industrie pentru a discuta despre implanturile medicale. În luna februarie, Agenţia americană pentru Siguranţa Medicamentelor a cerut medicilor să informeze mai bine pacienţii asupra riscurilor la care se expun. Agenţia americană a contabilizat în lume, până la finele lui septembrie 2018, aproximativ 460 de cazuri de tumori înregistrate la persoane cu implant mamar iar 9 persoane au decedat.

Canada a confirmat 28 de cazuri de îmbolnăviri, dintre care 24 implică un implant mamar Biocell realizat de Allergan. Guvernul canadian va interzice vânzarea modelelor produse de fabricantul american.

La începutul lui martie, ministerul Sănătăţii din Canada a cerut spitalelor şi clinicilor private să contacteze toate femeile care şi-au făcut un implant în ultimii 25 de ani pentru a le informa asupra riscului de cancer pus pe seama acestor dispozitive.

La nivel european, un grup ce reuneşte autorităţile sanitare din mai multe state a fost creat pentru a permite un schimb de date pe acest subiect.