Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


8 aprilie, Ziua internaţională a romilor

roms.jpg

Tabàrà de romi la Bobigny, 25 martie 2019
Tabàrà de romi la Bobigny, 25 martie 2019
Sursa imaginii: 
AFP/Kenzo Tribouillard

Ca în fiecare an din 1971 încoace, pe 8 aprilie se celebrează Ziua internaţională a romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor şi de a sensibiliza populaţiile la problemele cu care se confruntă romii.

Problemele cu care se confruntă şi azi populaţiile rome au fost recent trsit ilustrate în periferia Parisului unde au avut loc o serie de atacuri violente contra unor romi. Cocioabe arse, maşini vandalizate, romi hărţuiţi şi bătuţi pe motiv că vroiau să fure copii - incidentele, comise de oameni din cartierele învecinate taberei de romi, au plecat de la nişte zvonuri nefondate vehiculate pe internet şi dezminţite de autorităţile franceze. Sociologul şi specialistul populaţiilor rome Olivier Peyroux notează la RFI că "clişeele despre romi sunt astăzi reactivate".

De partea lor, cu ocazia zilei internaţionale a romilor, Frans Timmermans, vice-preşedintele Comisiei europene şi comisarii Corina Creţu, Vera Jurova, Marianne Thyssen şi Johannes Hahn au publicat o declaraţie comună în care subliniază mai întâi că "istoria romilor este inextricabil legată de cea a Europei şi asta de secole. Cu toate că sunt cea mai mare minoritate din Europa, comunităţile rome sunt şi azi, masiv, victimele discriminării şi marginalizării. Lucruri care-i împiedică pe romi să aibă acces la drepturi fundamentale precum educaţia, locuri de muncă, locuinţă decentă sau servicii de sănătate de bază."

"Anti-ţigănismul este în recrudescenţă" continuă apoi comisarii europeni. "Asistăm la difuzarea de discursuri extreme şi de ură, propagate pe internet. Cuvintele duc la ură iar ura duce la violenţă. Trebuie să fim vigilenţi pentru a evita ca romii să devină din nou ţinta unor atacuri sau hărţuiri. Comisia europeană încurajează statele membre UE să-şi respecte angajamentele şi să-şi întărească lupta contra discriminărilor. Ei, suntem noi" conchid semnatarii declaraţiei.

 
8 aprilie, Ziua internaţională a romilor